Premierul slovac: Ungaria este o ţară extremistă care exportă pesta sa brună jpeg

Premierul slovac: Ungaria este o ţară extremistă care exportă pesta sa brună

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2010

Ungaria este o "ţară extremistă care exportă pesta sa brună", a declarat vineri premierul slovac, Robert Fico, în contextul în care relaţiile bilaterale sunt tot mai tensionate de la adoptarea de către Budapesta a unei legi privind dubla cetăţenie, denunţată de Bratislava, relatează AFP, citată de Mediafax.

"Există un conflict de valori între Slovacia, cu tradiţii profund antifasciste, şi această ţară extremistă, care exportă pesta sa brună", a declarat Robert Fico, într-un interviu foarte critic acordat cotidianului francez Le Figaro.

La 26 mai, Parlamentul ungar, din care formaţiunea de extremă-dreapta Jobbik face parte începând din aprilie, a adoptat o lege controversată, care oferă posibilitatea etnicilor maghiari din ţările vecine să obţină cetăţenia ungară.

În replică, deputaţii slovaci au adoptat, în aceeaşi zi, o lege privind dubla cetăţenie, privând etnicii maghiari, care reprezintă aproximativ zece la sută din cei 5, 4 milioane de locuitori ai ţării, de naţionalitatea slovacă, în cazul în care se hotărăsc să adopte naţionalitatea Ungariei.

Aceste evoluţii au avut loc în contextul marcării a 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, la 4 iunie 1920, care a condus Ungaria în situaţia de a pierde două treimi din suprafaţa teritorială şi jumătate din populaţie.

Legea ungară "face parte din strategia oficială a Fidesz (conservatori, la putere), care vrea să revină la Ungaria Mare, de dinainte de (Tratatul de la) Trianon. Ea reprezintă un risc la adresa securităţii Slovaciei (...). Premierul Viktor Orban se comportă ca şi cum Slovacia nu ar exista", a denunţat Robert Fico. El se întreabă, totodată, dacă "Europa va tolera acest revizionism istoric".

Relaţiile între Slovacia şi Ungaria, dificile din punct de vedere istoric, sunt deosebit de tensionate din 2006, când în coaliţia guvernamentală slovacă a intrat un mic partid ultranaţionalist, SNS, al cărui lider, Jan Slota, şi-a multiplicat declaraţiile împotriva ungurilor.

Contextul oferă cu atât mai puţin moderaţie din partea lui Fico, un social-democrat populist, care încearcă să obţină un al doilea mandat, în alegerile legislative de la 12 iunie, în continuare în alianţă cu SNS.