Povestea unei tinere evreice salvată de la moarte de sora celui mai renumit nazist din Belgia jpeg

Povestea unei tinere evreice salvată de la moarte de sora celui mai renumit nazist din Belgia

📁 Holocaust
Autor: Redacția
🗓️ 8 noiembrie 2012

O evreică a supravieţuit Holocaustului, împreună cu mama şi sora ei, după ce a fost salvată de la moarte de Madeline Cornet, sora celui mai notoriu nazist din Belgia.

Madeline Cornet le-a oferit adăpost atât Hanei Nadel, acum în vârstă de 86 de ani, cât şi mamei şi surorii ei, scrie Dailymail.

Hana Nadel, care locuieşte acum în Israel, povesteşte despre momentele prin care a trecut la vârsta de 16 ani, când a fost dată afară cu forţa din casa ei din Bruxelles, împreună cu familia. Mama ei a mers până la uşa casei lui Madeline Cornet pentru a-i cere ajutorul. Sora liderului nazist le-a angajat pe loc ca lucrătoare în casa ei. Mama Hanei Nadel a fost angajată bucătăreasă, iar tinerele, servitoare.

Hana Nadel îşi aduce aminte că stăpânii casei şi-au dat seama că este evreică, după fizionomie. Când a fost întrebată direct, Hana nu a putut minţi:“Da, sunt evreică. Nu am putut nega lucrul acesta”. “Eşti în siguranţă aici”, a fost răspunsul pe care l-a primit Hana de la sora liderului nazist.

Potrivit ziarului israelian Haaretz, mama Hanei Nadel chiar a gătit, ocazional, pentru oaspeţii familiei, inclusiv pentru fasciştii belgieni. 

Fratele salvatoarei, Leon Degrelle, s-a făcut remarcat după ce a povestit că, odată, Hitler i-ar fi spus:“Dacă aş fi avut un fiu, aş fi vrut să semene cu tine”.Degrelle a fost unul dintre liderii mişcării belgiene naziste “Rexen”, care au fost responsabili de deportarea evreilor, pe vremea ocupaţiei germane din Belgia. Organizaţia “Rexen” avea legături strânse cu naziştii germani şi fasciştii italieni.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Leon Degrelle a fugit în Spania, promovând diverse publicaţii neo-naziste. Întrebat dacă are vreun regret referitor la război, acesta a spus:“Doar că am pierdut!”. Degrelle a murit de bătrâneţe, în 1994, scăpând de condamnarea la moarte pe care aliaţii săi au primit-o la întoarcerea acasă.