Povestea ultimului supravietuitor american din Primul Razboi Mondial jpeg

Povestea ultimului supravietuitor american din Primul Razboi Mondial

📁 Primul Război Mondial
Autor: Roxana Veliche
🗓️ 24 martie 2011

Frank Woodruff Buckles in varsta de 110 ani a decedat la casa  sa din Charles Town, statul Virginia de Vest pe data de 27 februarie 2011.  El mai era singurul supravietuitor din cei peste 4 milioane de cetateni americani care au servit armata SUA in timpul Primului Razboi Mondial. Frank Buckles a fost, in decursul vietii sale, decorat si onorat in repetate randuri de catre autoritatile americane.

S-a inrolat in armata fara stirea parintilor

Nascut la 1 februarie 1901, Frank Buckle a intrat in randurile armatei americane la varsta de 16 ani, in august 1917. Aflat atunci in vacanta de vara la un ranch din statul Kansas, el a facut o vizita Corpului de Marina, cantonat in zona. Nu a fost insa accepatat, datorita varstei sale, baiatul avand atunci doar 16 ani. Nedescurajat, el a mers apoi in Oklahoma, unde a fost acceptat in randurile armatei. Singura ruda care a stiut de intentia de a se inrola a fost bunica sa, aceasta sprijinandu-l in actiunea sa. Parintii lui Frank au aflat ca fiul lor intrase deja in armata dintr-o carte postala trimisa de aceasta, in care ii anunta ca se afla indrum spre intr-o tabara de pregatire din Fort Riley, statul Kansas.

Baiatul neinfricat de 16 ani lupta in Anglia, Franta si Germania

Dupa o pregatire in care a testat una din noile arme de razboi – gazul – Frank Buckles a ajuns in  zonele de razboi din Europa. In Anglia la bordul navei Carpathia, nava care fusese trimisa penru recuperarea supravietuitorilor de pe Titanic. A mai ajuns in Franta – unde militarii americani au fost  intampinati cu entuziasm din partea cetatenilor francezi. In Germania a ajuns cu ocazia repatrierii unor prizonieri. Frank nu s-a sfiit sa interactioneze cu prizonierii nemti, multi dintre acestia fiind vorbitori de limba engleza.

Viata grea la reintoarcerea acasa

Odata reintorsi acasa din teatrul de razboi, viata soldatilor americani nu era deloc usoara. Acestia se confruntau cu mare lipsuri materiale. Preturile bunurilor de consum crescusera, iar soldatii se adaptau cu greu noilor conditii de trai. Spre exemplu, nepermitandu-si sa isi cumpere haine, pretul unei camasi ajung de la cativa centi la 2 dolari si jumatate, multi soldati au fost nevoiti sa mai poarte mult timp uniformele militare. Pentru a se descurca, multi dinre ei vindeau din suvenirurilecu care se intorsesera din razboi. Frank Buckles insusi a vandut unui cetatean, pentru 25 $, o curea nemteasca.

In anii interbelici Frank a lucrat pentru compania americana Roosevel Steamship Company. Acest lucru i-a permis sa mentina legatura cu Europa, compania fiind angajata sa duca corespondenta catre Anglia, Franta si Germania intre anii 1931 si 1938. A stiut, detorita legaturii sale cu doi cetateni germani care luptasera si in Primul Razboi Mondial, ca Germania se pregatea din nou de razboi. Debutul celui de-al Doilea Razboi Mondial l-a prins pe Frank Bukles fara slujba, statul american tranformand navele companiei la care lucra in nave de trasnport pentru Marina SUA. Acesta si-a gasit apoi un post in Portul din Manila.

A  fost luat prizonier dupa atacul japonezilor de la Peal Harbor

Frank Buckles a trait pe viu unul din cele mai dramatice episoade petrecute in timpul conflagratiei mondiale, desi acesta nu facea parte propriu-zis din randurile armatei. Pe 7 decembrie 1941 Japonia declanseaza atacul asupra bazei americane din Pearl Harbor, Hawaii. Conform afirmatiilor sale, initial militarii americani nu au luat in  serios avioanele japoneze, datorita prezentei in zona avioanelor cargou MacArthur. Abia in momentul apartiei parasutistilor au vazut ca situatia e foarte diferita. Au aterizat in spatele taberei si alaturi de trupele de guerilla care statusera ascunse in jurul taberei militare au preluat controlul bazei militare. Frank a fost luat, alaturi de alti miliari, prizonier de care japonezi.  

Intrebat intr-unul din ultimele interviuri despre aceasta perioada, Frank Buckles afirma ca in captivitate incerca sa sa-si sustina moralul ridicat, fiind de parere ca tristetea si depresia in care cad de multe ori soldatii cazuti in prizonierat „nu iti face bine deloc”.

Dupa incheirea razboiului, Frank Buckles s-a retras alaturi de sotia si fiica sa la ferma sa din Virginia de Vest. Pentru serviciul sau din timpul Primului Razboi Mondial, Buckles a primit World War I Victory Medaliar in 2007 a fost inclus de catre Bibliotec Congresului in proiectul “Istoria Veteranilor”, proiect ce include si un interviu video de 148 de minute privind experienta de razboi a lui Frank Buckles.