Povestea fotografiei „dezbaterii din bucătărie” dintre Richard Nixon şi Nikita Hruşciov jpeg

Povestea fotografiei „dezbaterii din bucătărie” dintre Richard Nixon şi Nikita Hruşciov

📁 Istorie recentă
Autor: Radu Eremia
🗓️ 31 iulie 2014

Fotograful Elliott Erwitt îşi aduce aminte cu plăcere de una din pozele realizate în 1959, în Rusia, la celebra „dezbatere din bucătărie” aceasta rămânând in istorie drept pentru evoluţia profesională a lui viitorului preşedinte american Richard Nixon.

La 24 iulie 1959, Statele Unite au deschis un târg de produse industriale şi electrocasnice de larg consum în Uniunea Sovietică, într-o clădire din apropierea Parcului Sokolniki din Moscova. La eveniment, din partea americană a venit vicepreşedintele Richard Nixon care urma să poarte o discuţie cu liderul sovietic Nikita Hruşciov.

Evenimentul avea să devină faimos pentru celebra „dezbatere de la bucătărie”, între vicepreşedintele american şi Hruşciov deoarece până să ajungă în locul amplasat pentru dialogul discuţiile formale între cei doi lideri, Nixon şi Hruşciov s-au oprit în faţa unei bucătării echipate complet şi au început o discuţie despre progresele tehnologice ale ţărilor lor.

Prin gesturile sale, reprezentantul american a încercat să-i ia faţa comunistului care a adus la rândul său argumente în ceea ce priveşte dezvoltarea societăţii socialiste şi beneficiile regimului comunist. Elliot Erwitt povesteşte că a apreciat corect unde vor sta o perioadă cei doi politicieni, iar cadrul în care Nixon îndreaptă degetul arătător înspre Hruşciov a fost surprins într-un mod norocos şi nu credea că fotografia sa va face istorie. „Dezbaterea din bucătărie” va fi considerată de specialişti un succes al lui Nixon care a arătat în faţa tuturor că poate să-l domine pe Hruşciov şi să aibă chiar un comporatment uşor agresiv.

În plus, uşor, uşor, viitorul preşedinte al americanilor va deveni un simbol al luptei împotriva comunismului. La 25 de ani de la realizarea fotografiei, Erwitt a fost prezent la o expoziţie new-yorkeză unde a adus filmul original folosit în 1959 şi a expus mai multe poze care-i aparţin.