Povestea exilului lui Caragiale ajunge la Berlin jpeg

Povestea exilului lui Caragiale ajunge la Berlin

📁 Biografii
🗓️ 27 martie 2012

Documentrul „Franzela Exilului" de Alexandru Solomon deschide seria evenimentelor care îl sărbătoresc pe I. L. Caragiale, vineri, 30 martie, la Institutul Cultural din Berlin.

Programul cuprinde proiecţia filmului documentar „Franzela Exilului" de Alexandru Solomon, conferinţa şi discuţia dintre profesorii Gelu Ionescu şi Liviu Papadima despre perioada petrecută de Caragiale la Berlin, precum şi premiera în Germania a filmului „De ce trag clopotele, Mitică?" de Lucian Pintilie.Filmul documentar „Franzela exilului" realizat de Alexandru Solomon în anul 2002 îşi propune să reconstruiască un timp şi o lume.

Scriitorul, obosit de ofensele suferite în ţară

În 1905 I.L. Caragiale se instala în Germania cu intenţia de a-şi petrece acolo restul zilelor. Avea 52 de ani, era obosit de ofensele şi decepţiile suferite în ţară. S-a mutat într-un mediu care reprezenta exact opusul personalităţii lui, felului său de a fi. Povestea exilului său este cea a întâlnirii dintre Est şi Vest, localizată la Berlin.

Filmul va fi proiectat de la ora 17.30.

Alexandru Solomon a debutat ca operator la filmul „Priveşte înainte cu mânie" (regia Nicolae Mărgineanu) pentru care a fost premiat la International Camera Festival. Alexandru Solomon a scris şi regizat, începând din 1993 o serie de filme documentare, pentru care a primit numeroase distincţii internaţionale printre care : „Kapitalism - Reţeta noastră secretă" (2010), „Franzela exilului" (2002), „Apocalipsa după şoferi" (2008), „ Cold Waves-Război pe calea undelor" (2007) „Marele jaf comunist" (2004).

Evenimentul dedicat lui Caragiale se încheie cu prezentarea pentru prima dată în Germania a filmului „De ce trag clopotele, Mitică?" regizat de Lucian Pintilie şi care are în distribuţie nume importante ale cinematografiei româneşti: Mariana Mihuţ, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache. Interzis timp de 10 ani în perioada comunistă, filmul se bazează pe piesa „De-ale Carnavalului" a lui I.L. Caragiale şi explorează universul meschin şi desuet al micii burghezii de sfârşit de secol XIX.