Portretul lui Abraham Lincoln, probabil prima fotografie modificată din istorie jpeg

Portretul lui Abraham Lincoln, probabil prima fotografie modificată din istorie

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2012

Un portret arhicunoscut al fostului preşedinte american, Abraham Lincoln, ar putea fi de fapt prima fotografie editată din istorie. A ieşit la iveală faptul că imaginea, datând din 1860, este de fapt realizată din două fotografii separate şi lipite împreună pentru a-i crea o imagine eroică lui Lincoln, notează Daily Mail.

Chipul lui Lincoln ar fi fost decupat şi alipit pe trunchiul unui politician pentru a întruchipa o fotografie "care să îl arate pe Lincoln suficient de eroic". O mai adâncă cercetare arată că istoria este plină de astfel de exemple de modificări de dinaintea inventării Photoshopului. "Chiar dacă avem impresia că editarea fotografică este o chestie relativ nouă, un produs al erei digitale, adevărul este că istoria este plină de exemple de falsuri în fotografii", explică Hany Farid, expert în editare şi grafică digitală.

Farid a spus că Stalin, Hitler şi Fidel Castro se numără printre cei care au apelat la astfel de trucuri pentru a-şi scoate din fotografii diferiţi inamici sau persoane pe care nu le suportau. "Erau necesare o grămadă de tehnici complicate şi de lungă durată în camera obscură pentru a putea realiza în acele timpuri editări de fotografii", a adăugat expertul.

Pe site-ul său personal, Farid a postat o serie de imagini modificat astfel, realizate înainte de era digitală. Într-una dintre fotografii, generalul Ulysses S Grant apare în fruntea trupelor sale, în timpul Războiului Civil. În fapt, Farid explică că această imagine a fost realizată prin suprapunerea a trei fotografii distincte. Capul este luat dintr-un portret al generalului, imaginea corpului pe cal preluată de la Alexander M McCook, iar fundalul aparţine unui câmp de bătălie, în timpul unui conflict din Virginia.