Un politist, urmărit penal în cazul brăţărilor dacice furate jpeg

Poliţistului hoţ, în cazul brăţarilor dacice, i se va tăia din salariu

📁 Dacia antică
Autor: Redacția
🗓️ 9 iunie 2010

Poliţistul hunedorean trimis în judecată alături de alte patru persoane în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice a fost pus, marţi, la dispoziţia şefului IPJ Hunedoara şi a fost luată măsura să fie plătit pentru cea mai mică funcţie pe care o poate deţine cu gradul său.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Hunedoara, inspectorul Bogdan Niţu, imediat după ce conducerea Poliţiei hunedorene a fost înştiinţată că un poliţist a fost trimis în judecată într-un dosar penal s-au luat măsuri împotriva acestuia.

"Ofiţerul a fost pus la dispoziţia şefului IPJ Hunedoara care a formulat în scris atribuţii pentru el. De asemenea, s-a luat măsura să fie plătit pentru cea mai mică funcţie pe care o poate deţine cu gradul său", a declarat, marţi, Niţu.

Niţu a adăugat că în funcţie de soluţia în dosar vor fi luate şi alte măsuri împotriva poliţistului.

Potrivit unor surse judiciare, poliţistul hunedorean trimis în judecată alături de alte patru persoane în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice e subcomisar la Biroul Ordine Publică din cadrul Poliţiei municipiului Deva şi după ce a fost pus la dispoziţia şefului IPJ Hunedoara a primit sarcini administrative.

Aceleaşi surse judiciare susţin că subcomisarul a fost iniţial martor sub acoperire în primul dosar al căutătorilor de comori care se află pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, apoi s-a deconspirat.

Cinci persoane, între care un ofiţer de poliţie şi un subofiţer de poliţie în rezervă din Hunedoara, care sunt cercetate în dosarul privind furtul şi vânzarea brăţărilor dacice, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joia trecută, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, cei cinci, între care un ofiţer de poliţie şi un subofiţer de poliţie în rezervă din Hunedoara, sunt cercetaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a bunurilor, abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitorului, în perioada 1998-2007 inculpaţii s-au constituit într-o asociaţie infracţională care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor, internă şi internaţională, care au fost pierdute pentru patrimoniul cultural naţional.

Printre obiectele sustrase şi traficate se află şi celebrele brăţări dacice, unele dintre obiecte fiind recuperate sau răscumpărate de statul român.

Procesul celor cinci persoane urmează să se judece la Judecătoria Deva.

O altă cauză în dosarul "Aurul dacic", în care au fost condamnaţi unsprezece hunedoreni, se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, care trebuie să judece apelurile declarate atât de Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cât şi de inculpaţi împotriva sentinţei pronunţate în acest dosar la sfârşitul anului trecut.

Statul român a recuperat până în prezent 12 brăţări dacice din aur din cele 15 astfel de obiecte despre care se ştie că au fost sustrase din situl Sarmizegetusa Regia. Cele 12 brăţări se află în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie al României (MNIR).

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, în 26 mai, că autorităţile române speră să recupereze, în acest an, o nouă brăţară dacică din cele 24 sustrase din siturile din Munţii Orăştiei de braconierii arheologici.