Planul lui Hitler: 134 de milioane de lire false pentru a îngenunchea Marea Britanie jpeg

Planul lui Hitler: 134 de milioane de lire false pentru a îngenunchea Marea Britanie

📁 Al Doilea Război Mondial
🗓️ 14 iulie 2011

Hitler plănuia să pună la pământ economia britanică prin tipărirea a 134 de milioane de lire false. Operaţiunea Bernhard presupunea ca sume imense de bani să fie aruncate din avion asupra Angliei pentru a provoca inflaţie. Milioane de bancnote de 5, 10, 20 şi 50 de lire au fost produse între 1942 şi 1945. Patru dintre acestea vor fi scoase la licitaţie în luna august, scrie Daily Mail.

Planurile lui Hitler au fost descoperite încă din 1939 de către spionii britanici. Bancnotele care au ajuns în posesia Băncii Angliei au fost considerate drept cele mai periculoase văzute vreodată.

Operaţiunea Bernhard nu a funcţionat conform planului. Pentru că naziştii nu dispuneau de suficiente avioane, banii au ajuns în mâinile SS-ului. O parte dintre ele au fost folosite pentru ca nemţii să plătească importuri din ţările aliate.

La sfârşitul războiului, bancnotele rămase au fost aruncate în lacul Topliz din Austria. În 1959, o echipă de scafandri finanţată de către publicaţia germană Stern a adus la suprafaţă mai multe cutii din lemn cu bancnote şi o tiparniţă. Banca Angliei a retras din circulaţie toate bancnotele de 5 lire şi a tipărit un alt model.

Falsele bancnote au fost tipărite de către prizonierii evrei din lagărul de la Sachsenhausen. Până la sfârşitul războiului au fost tipărite  8, 965, 080 bancnote, în valoare totală de 134, 610, 810 lire.