Picturi interzise la Louvre pentru că ar incita la violenţă jpeg

Picturi interzise la Louvre pentru că ar incita la violenţă

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 30 septembrie 2010

Picturile abstracte ale unui artist contestat, interzise la expoziţia de la Louvre, pot incita la ură şi violenţă, a declarat, miercuri, un vice-ministru rus al Culturii, relatează jurnalul Le Parisien.

"Operele lui Avdei Ter-Oganian sunt picturi abstracte (...) cu inscripţii care pot fi înţelese ca apeluri pentru o lovitură de stat sau ca incitare la ură etnică şi religioasă", a declarat Andrei Boussyguine, pentru agenţia Interfax, citat de AFP.

În una dintre operele aflate în centrul controversei, poate fi văzut un dreptunghi negru pe un fundal roşu deasupra unui mic cerc de culoare albă, cu legendă:"Această operă incită la comiterea unui atentat împotriva lui Vladimir Putin (premierul rus) în scopul de a opri activitatea lui de stat şi politică".

Un triunghi portocaliu pe un fundal negru poate însemna:"Această operă are ca scop umilirea ruşilor şi a evreilor". O cruce deasupra unui semn egal pe un fundal bleu "incită la prostituţie".

"Nu ne pierdem în discuţii despre ce vrea pictorul să zică prin aceste opere. Este aceasta o glumă, ceva absurd sau ceva care intră sub incidenţa legii de luptă împotriva extremismului? Unii vor râde, alţii o iau în serios", a precizat oficialul rus.

"Iată de ce Ministerul Culturii n-a considerat oportun să expună aceste opere de la Louvre", a subliniat acesta, adăugând că decizia a fost luată în urma consultărilor cu ambasadorul Franţei în Rusia şi cu conducerea de la Louvre.

Muzeul Louvre din Paris a precizat marţi, pentru AFP, că este "jenat de decizia autorităţilor ruse".Potrivit galeristului rus Marat Guelman, şapte artişti au declarat că nu vor participa la expoziţie din spirit de solidaritate cu Avdei Ter-Oganian.

Ter-Oganian se află în sfera de aplicare a urmăririi penale în Rusia, după ce a decupat în public icoane ortodoxe în timpul unui târg de artă în 1998. El a fugit la Praga, unde trăieşte şi în prezent.