Petro Poroșenko a promulgat legea educației prin care vor fi închise școlile românești  din Ucraina jpeg

Petro Poroșenko a promulgat legea educației prin care vor fi închise școlile românești din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 26 septembrie 2017

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat luni legea care întărește învățământul în limba ucraineană în școli, reformă criticată minoritățile din Ucraina și de autoritățile din România și din alte țări din regiune.

Această reformă a învățământului restrânge progresiv spațiul acordat disciplinelor studiate în colegii și în licee în limbile minorităților naționale puternic din Ucraina, precum comunitățile română, ungară, poloneză, în profitul cursurilor în limba ucraineană. Elevii proveniți din aceste minorități vor putea totuși să învețe în continuare în limbile lor materne, dar în discipline separate. Această lege, care urmează să intre în vigoare în 2020, nemulțumește de mai multe săptămâni autoritățile țărilor din regiune, relatează Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, săptămâna trecută, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

Parlamentul din Kiev a adoptat, în 5 septembrie, o nouă lege a învăţământului prin care vor fi închise şcolile româneşti din Bucovina de Nord, Basarabia de Sud şi Maramureşul istoric. În Ucraina trăiesc circa 400.000 de români, pentru care mai funcţionează circa 85 de şcoli.

Legea a fost dezbătută câteva luni în Ucraina. Asociaţiile româneşti din Bucovina au atras atenţia prin petiţii, adresate atât la Kiev, cât şi la Bucureşti, asupra pericolului distrugerii identităţii naţionale prin închiderea şcolilor în limbile minorităţilor.