Pe urmele patrimoniului: Asociaţia ARCHÉ lansează Castle Break jpeg

Pe urmele patrimoniului: Asociaţia ARCHÉ lansează Castle Break

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 27 februarie 2015

Asociaţia ARCHÉ lansează Castle Break, prima iniţiativă de redescoperire a castelelor şi conacelor mai puţin cunoscute din România prin turism cultural.

Evenimentul va avea loc pe 5 martie, începând cu ora 18:00, la Café Verona din Bucureşti şi va cuprinde lansarea selecţiei de tururi şi a website-ului www.castlebreak.ro.

După ce în ultimii ani a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România, ARCHÉ propune o iniţiativă care să aducă mai aproape aceste reşedinţe mai puţin cunoscute ale elitelor de altădată de cei ce vor să le descopere.

Castle Breakeste o cupolă pentru o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României. Acestea includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi de oraşe, degustări de produse tradiţionale şi, desigur, vizite la castele şi conace.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel încât vizitatorii vor afla poveşti inedite şi vor avea ocazia de a dialoga cu cei care s-au dedicat salvării acestor monumente. Din când în când, aceste vizite vor avea şi momente culinare autentice, fie că va fi vorba de cine printre porţelanuri, picnicuri în grădină sau mâncare gustoasă la ceaun.

„În ultimii ani, din ce în ce mai multe castele şi conace se redeschid publicului, după decenii de proastă întreţinere şi abandon. Devastate de comunişti şi ignorate după anii ’90, ele încep să îşi recapete strălucirea de altădată, în mâinile unor echipe dedicate şi ambiţioase. Bineînţeles, este un parcurs plin de provocări, dar care trebuie încurajat. Turismul este o şansă reală pentru această categorie a patrimoniului şi care, pe lângă contribuţia financiară pe care o aduce lucrărilor de restaurare, ne ajută pe noi ca români să ne descoperim istoria şi rădăcinile.”, a declarat drd. arh Anca Majaru, preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ.