Patriarhul Chiril al Rusiei, vizită istorică la București  jpeg

Patriarhul Chiril al Rusiei, vizită istorică la București

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 28 septembrie 2017

Patriarhul Chiril al Moscovei, cel care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, cea mai mare biserică creştină a lumii, va veni la Bucureşti pe 27 octombrie, la aniversarea unui deceniu de la numirea Patriarhului Daniel în fruntea Bisericii Ortodoxe Române.

"Patriarhul Kirill si-a exprimat disponibilitatea de a accepta invitaţia de a veni la Bucureşti împreună cu ceilalţi Întâistătători,patriarhi, ai altor Biserici Ortodoxe din fostele tări comuniste. Au fost invitati în contextul Anului Comemorativ din Patriarhia Română, dedicat apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, şi al aniversării a zece ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel. Vizita va avea loc şi cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor (27 octombrie)", a precizat pentru Adevărul, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Scurtă biografie a Patriarhului Rusiei

Patriarhul Chiril al Moscovei ( pe numele său Vladimir Gundeaev) s-a născut la Leningrad (St. Petersburg) la 20 noiembrie 1946. Tatăl său a fost preot, iar mama sa profesoară de germană.

După ce termină clasa a VIII-a, înainte de a absolvi Şcoala Medie, a fost angajat ca membru al Expediţiei Geologice Complexe a Direcţiei Geologice de Nord-Vest din Leningrad, lucrând aici între 1962-1965 în calitate de tehnician cartograf. Urmează Seminarul teologic şi Academia Teologică Ortodoxă din Leningrad. Este tuns în monahism şi trece prin toate treptele ierarhice până devine mitropolit în 1991.

Din 1989 până în 2009 este Preşedinte al Departamentului de Relaţii Externe (din august 2000 — Departament al Relaţiilor Externe Bisericeşti), membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse. La 27 ianuarie 2009, Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii.