Parlamentul României va adopta o declarație privind legea învățământului din Ucraina  jpeg

Parlamentul României va adopta o declarație privind legea învățământului din Ucraina

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2017

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în ședință comună miercuri pentru a adopta, între altele, o declarație privind situația creată în Ucraina în urma adoptării unei noi legi a învățământului, care prevede limitarea studiului în limba maternă a minorităților. 

"Mâine (miercuri — n.r.) avem o ședință de plen comun a Camerei Deputaților și Senatului, între altele consacrată adoptării unei declarații privind situația creată în Ucraina în urma adoptării de către Dumă a unei legi a învățământului", a afirmat Șerban Nicolae, liderul de grup al PSD din Senat, în ședința plenului Senatului de marți.

Conform Agerpres, Nicolae a atras atenția că o situație "mult mai gravă" o au românii din Valea Timocului, ale căror drepturi nu sunt recunoscute de statul sârb.

"O situație mult mai gravă o au românii din Valea Timocului. Și e vorba de români. În Valea Timocului sunt între 250.000 și 300.000 de români. (...) Transmitem un semnal că această problemă este importantă pentru noi și că nu a uitat Parlamentul României, Senatul în principal, de problema recunoașterii românilor, pentru că ei nu beneficiază de recunoașterea statutului de români în Serbia, de dreptul de a avea biserică, școală și presă în limba română. Suntem prieteni ai poporului sârb, România este un partener al Republicii Serbia, dar nu necondiționat. Și acest nu necondiționat are în vedere recunoașterea românilor din Valea Timocului cu toate drepturile recunoscute de standardele europene", a adăugat Nicolae.

Parlamentul din Kiev a adoptat, în 5 septembrie, o nouă lege a învăţământului prin care vor fi închise şcolile româneşti din Bucovina de Nord, Basarabia de Sud şi Maramureşul istoric. În Ucraina trăiesc circa 400.000 de români, pentru care mai funcţionează circa 85 de şcoli.

Legea a fost dezbătută câteva luni în Ucraina. Asociaţiile româneşti din Bucovina au atras atenţia prin petiţii, adresate atât la Kiev, cât şi la Bucureşti, asupra pericolului distrugerii identităţii naţionale prin închiderea şcolilor în limbile minorităţilor.