Păcatele istorie spălate prin legea lustraţiei în Macedonia? jpeg

Păcatele istorie spălate prin legea lustraţiei în Macedonia?

📁 Comunism
Autor: Bogdan Vârşan
🗓️ 26 august 2011

Românianu este singura ţară ex-socialistă care se confruntăcu Legea Lustraţiei. Fosta Republică Iugoslavă Macedonia întâmpină acelaşi gen de probleme. Curtea Consţitutionala din Macedonia are de gand sa revizuiasca Legea Lustratiei in septembrie cu intentia de a elimina punctele cele mai controversate.

Legea, care trebuie sa îi identifice pe cei suspectaţi de a fi colaborat cu politia politică din perioada comunistă, este înconjurată de controverse. Aceasta ar fi a doua oară când Curtea Constituţională revizuieşte proiectul de lege adoptat în 2008 la cererea Partidului Democrat pentru Unitatea Macedoneană, partid naţionalist condus de Nikola Gruevski.

Curtea a decis iniţial ca legea să fie aplicabilă numai pentru perioada în care Macedonia a fost parte a Iugoslaviei, nu şi a perioadei în care ţara şi-a căpătat independenţa revenind ulterior asupra deciziei făcând-o aplicabilă până în anul 2008.

Legea a fost proiectată să vizeze numai politicieni si instituţionari publici, ulterior parlamentarii votând ca legea să fie aplicabilă şi organizaţiilor non guvernamentale sau jurnaliştilor.

Primul care a primit verdictul de poliţie politică a fost chiar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Trendafil Ivanovski, sub preşedinţia căruia legea a fost modificată în repetate rânduri, Ivanovski respingând însă orice acuzaţie.