Osemintele lui Iuliu Maniu, căutate cu drone speciale! Preotul Cristian Borz, la Adevărul Live, de la 14 00 jpeg

Osemintele lui Iuliu Maniu, căutate cu drone speciale! Preotul Cristian Borz, la Adevărul Live, de la 14.00

📁 Comunismul in România
Autor: Laurenţiu Ungureanu
🗓️ 14 septembrie 2015

Cristian Borz, preotul greco-catolic din localitatea natală a lui Iuliu Maniu, Bădăcin, vorbeşte, la Adevărul Live, de la 14.00, despre o acţiune inedită organizată cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc:identificarea osemintelor fostului om politic cu ajutorul unor drone.

Una dintre cele mai sinistre închisori ale României, cea de la Sighetu Marmaţiei, a fost locul ales de autorităţile comuniste pentru a extermina elita României interbelice. Alături de oamenii politici care au făurit România Mare, acolo au fost închişi episcopi greco-catolici şi romano-catolici, oameni de cultură sau, pur şi simplu, oameni care au luptat împotriva bolşevismului. Iuliu Maniu s-a stins pe un ger puternic, în data de 5 februarie 1953.

Deşi practica închisorii era ca toţi cei care mureau într-o zi să fie duşi noaptea în cimitirul săracilor. Se decupa iarba şi erau înmormântaţi la comun. Atunci când a murit Maniu, pentru că lumea îl respecta foarte mult, au hotărât să-l pună într-o ladă. Dar, pentru că lada pe care au găsit-o era mai mică decât era necesar, i s-au retezat picioarele lui Iuliu Maniu şi l-au pus în acea ladă.

Cei de la Institutul pentru Investigare a Crimelor Comunismului au descoperit la sfârşitul lui 2006 un schelet cu picioarele retezate. S-au luat probe, s-au trimis la expertiză, dar rezultatul nu a mai venit niciodată şi nimeni nu a continuat săpăturile.

Preotul greco-catolic Cristian Borz, omul care a iniţiat, la începutul acestui an, şi campania „Salvaţi Casa Memorială Iuliu Maniu“, vorbeşte, la Adevărul Live despre iniţiativa inedită de a căuta rămăşiţele trupeşti ale marelui om de stat cu ajutorul unor drone speciale.

Mai multe obiectele care i-au aparţinut lui Iuliu Maniu au fost regăsite în 2006 de procurorul militar Viorel Siserman, din Cluj, care a început atunci o cercetare penală privind crimele comise în Peniteciarul din Sighetu Marmaţiei. Gardianul Alexandru Szatmari, ofiţerul politic al Penitenciarului Sighet, între 1953 şi 1955, cu gradul de căpitan în contrainformaţiile de Securitate, a fost cel în timpul supravegherii căruia a murit Iuliu Maniu, alături de alţi oponenţi ai regimului. El a susţinut şi înainte că deţine spre vânzare pălăria lui Iuliu Maniu, precum şi alte obiecte care au aparţinut marilor demnitari ucişi în închisoare. Siserman a explicat că fostul gardian i-a spus că păstrase acele obiecte ca să i le înmâneze ori fostului preşedinte al PNŢCD, Corneliu Coposu, decedat între timp, ori fostului preşedinte al României, Emil Constantinescu. Fostul gardian i-a declarat procurorului militar că nu a dat acele obiecte nimănui pentru că nimeni nu i le-a cerut.

646x404 396 jpg jpeg