Oraş roman descoperit în Alba pe traseul autostrăzii Orăştie   Sibiu jpeg

Oraş roman descoperit în Alba pe traseul autostrăzii Orăştie - Sibiu

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 18 septembrie 2012

Săpăturile pe traseul viitoarei autostrăzi Sibiu-Orăștie, care traversează judeţul Alba pe o lungime de aproxiamtiv 40 de kilometri, a scos la lumină o descoperire arheologică foarte importantă în zona comunei Şibot. Este vorba despre o așezare romană veche de aproape 2000 de ani (secolul II), ce se întinde pe mai multe sute de metri pătrați.

Activităţile de cercetare sunt desfăşurate de arheologii Muzeului Național de Istorie a României. Potrivit acestora așezarea romană era locuită de o populație cu un nivel de trai foarte ridicat, cel mai probabil meșteșugari.

Un sistem de ziduri din piatră delimitează, sub formă rectangulară, mai multe încăperi și trepte. Forma zidurilor, caracteristică secolului al II-lea, reprezintă clădiri deosebite cu caracter public. Potrivit arheologilor, acestea aveau un sistem de podele suspendate pe sub care circula aerul cald, iar accesul în încăperi se făcea pe trepte. Orașul roman avea edificii somptuoase şi un sistem de fortificații. Este considerat de arheologi cel mai vechi din Transilvania. O mărturie a populației de meșteșugari ar fi numărul mare de cuptoare în care se ardeau lutul și artefactele descoperite în zonă.

image

Activităţile de descărcare arheologică nu vor întârzia construcţia autostrăzii. Obiectele descoperite sunt preluate şi duse la muzeu, unde vor fi restaurate şi, în final, expuse publicului. Reprezentanţii Muzeului Național de Istorie a României nu au dorit să ofere alte detalii suplimentare până la finalizarea cercetărilor arheologice. Oraşul roman a fost descoperit în apropierea drumului naţional nr. 7, cu câteva sute de metri înainte de intersecţia cu drumul judeţean ce asigură accesul spre oraşul Cugir.

image

Aceasta nu este singura descoperire arheologică de pe traseul viitoarei autostrăzi. La Turdaş, în judeţul Hunedoara, arheologii au scos la lumină un oraş antic pe care l-au datat ca vechime, cu peste 4.000 de ani înaintea erei noastre. Potrivit specialiştilor, aceasta era un centru regional de producţie şi distribuţie a ceramicii, lucru demonstrat de numărul foarte mare de obiecte şi vase din ceramic descoperite.

De asemenea, în judeţul Sibiu, la Cristian, este cercetată o aşezare din neolitic, despre care se suţine că deţine obiecte unice în Europa. Este vorba despre cea mai veche aşezare neolitică din România, ce a aparţinut primului val de agricultori din istoria Europei, care au migrat din Orientul Apropiat, peste Balcani.

Sursa:www.adevarul.ro