Opera de «artă stradală» din centrul Iașiului care a costat 71 400 lei / FOTO jpeg

Opera de «artă stradală» din centrul Iașiului care a costat 71.400 lei / FOTO

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 mai 2018

Centrul Iașiului a devenit scenă pentru o creație a artistului german Clemens Behr, însă creativitatea acestuia este luată în râs de cei care au drum pe pietonal sau au văzut imagini cu instalația. Practic, în apropierea Palatului Roznovanu a apărut un morman de fiare contorsionate, pe care Primăria a achitat 71.400 lei. Municipalitatea a făcut achiziția în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2018.

„Lucrarea va rămâne în patrimoniul Municipiului Iași, urmând a se identifica un alt amplasament decât cel actual, amplasament care va fi decis în urma unor discuții cu specialiști în domeniu (Uniunea Artiștilor Plastici - filiala Iași)“, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, citat de Adevărul.

Artistul plastic ieșean Felix Aftene, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din România - filiala Iași, a transmis într-un comunicat: „Lucrările lui Clemens Behr se pot înscrie în ceea ce numim artă ansamblaj sau artă stradală. Sunt instalații create din material ignobile, materiale pe care le folosesc constructorii în lucrările lor (tablă, lemn, beton, mochetă, pânză, neoane). Artistul, grafician la bază, creează din aceste materiale un obiect ce dialoghează cu spațiul în care este expus. Poate fi în armonie cu spațiul architectural, de asemenea pot fi disonanțe, așa cum susține și critica de specialitate din materialul atașat“.

Într-o conferință de presă, miercuri, primarul Mihai Chirica a declarat pe această temă: “Unii au apreciat, alții au criticat că nu seamănă cu Michelangelo. De acord, nu seamănă cu Michelangello, nici cu Turnul Eiffel, nu seamănă cu nici o lucrare a unui pictor clasic. Poate nici Picasso n-a fost înțeles la momentul lui“.

Vezi aici GALERIE FOTO