Ofensivă militară de amploare a Turciei în Siria jpeg

Ofensivă militară de amploare a Turciei în Siria

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 2 martie 2020

Ankara a confirmat duminică informaţia că duce o ofensivă militară de amploare în Siria, împotriva regimului Bashar al-Assad, ca răspuns la atacurile din această săptămână care au adus pierderi grele armatei turce.

Două avioane siriene au fost doborâte duminică în Idlib. După câteva săptămâni de escaladare a tansiunilor în provincia Idlib, în nord-vestul Siriei, Ankara a lansat operaţiunea „Scutul de primăvară“ împotriva trupelor loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad, informează adevarul.ro.

„Operaţiunea «Scutul de primăvară», declanşată după atacul josnic din 27 februarie din Idlib, continuă cu succes“, a declarat duminică ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, într-o alocuţiune transmisă la televiziune.

Potrivit ministrului, armata turcă a distrus o dronă, opt elicoptere, 103 tancuri, 72 de obuziere, lansatoare de rachetă şi şase sisteme de apărare antiaeriană. În plus, 2.212 membri ai forţelor siriene au fost „neutralizaţi“, un termen folosit de regulă pentru combatanţi ucişi, răniţi sau capturaţi. Scopul acestei operaţiuni este să contribuie la „încetarea masacrelor regimului şi împiedicarea unui val de migraţie“, susţine ministrul turc.

Ankara „nu intenţionează şi nici nu doreşte să intre într-o confruntare cu Rusia“, care susţine regimul Assad, a susţinut el, subliniind în acelaşi timp că ţara sa se aşteaptă de la Moscova să facă presiuni asupra lui Assad pentru ca acesta din urmă „să-şi oprească atacurile“.

Două avioane ale lui Assad şi o dronă a armatei turce au fost doborâte duminică în spaţiul aerian al Idlibului, potrivit Osbervatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), preluat de agenţiile internaţionale de presă.

Concomitent cu lansarea acestei operaţiuni, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a deschis porţile Europei pentru migranţi, mii dintre ei deplasându-se duminică spre frontiera cu Grecia. Potrivit ONU, 13.000 de migranţi se află deja la graniţa dintre Turcia şi Grecia.

Rusia, avertisment pentru Turcia

Ministerul rus al Apărării a avertizat duminică Turcia că Moscova nu poate garanta siguranţa avioanelor turceşti care zboară în Siria, în urma anunţului făcut de Damasc că închide spaţiul aerian din regiunea Idlib, a relatat agenţia rus TASS, citată de Reuters. Avertismentul a venit după ce trupele turceşti au doborât două avioane siriene în Idlib, într-o intensificare puternică a acţiunilor lor militare în urma morţii a zeci de militari turci în regiune, săptămţna trecută.

”În aceste condiţii, conducerea contingentului militar rus din Siria nu poate garanta siguranţa zborurilor turce pe cerul sirian”, a declarat contraamiralul rus Oleg Zhuravlev. Începând de joi, Ankara şi-a intensificat atacurile, inclusiv cu drone, împotriva forţelor siriene susţinute de Rusia, în urma morţii a 33 de soldaţi turci, într-un atacat aerian întreprins de forţele siriene.