Oetzi, „Omul Gheţurilor”, avea ochi căprui jpeg

Oetzi, „Omul Gheţurilor”, avea ochi căprui

📁 Călătorii în istorie
Autor: Redacția
🗓️ 1 martie 2012

Analize aprofundate ale materialului genetic extras din corpul mumificat al Omului Gheţurilor scot la iveală noi detalii despre vânătorul preistoric care a trăit în urmă cu 5300 de ani şi a murit răpus de o săgeată.

După publicare genomului complet al lui Oetzi, echipa de la Institute for Mummies and the Iceman, din Bolzano (Italia), condusă de Albert Zink, continuă să descopere noi amănunte despre Oetzi.

Secvenţierea genomului printr-o tehnică performantă a făcut posibilă identificarea unor gene legate de prezenţa anumitor caracteristici fiziologice şi morfologice, iar aceste detalii sunt acum descoperite, rând pe rând, de geneticieni.

Astfel, ei au putut afla că Oetzi avea ochi căprui, că avea grupa de sânge 0, că prezenta intoleranţă la lactoză, că era predispus la boli de inimă şi că suferea de maladia Lyme, o boală infecţioasă determinată de bacterii din genul Borreliaşi transmisă prin înţepătura căpuşelor (este primul caz documentat de maladie Lyme).

Tot analiza genetică a arătat că Oetzi era mai apropiat de locuitorii moderni ai insulelor Corsica şi Sardinia decât de populaţiile din Alpi (unde a fost descoperit).

Strămoşii săi ar fi migrat din Orientul Mijlociu, probabil pe măsură ce acolo se dezvolta puternic agricultura, iar această perioadă de tranziţie de la societăţile de vânători-culegători la cele agrare ar explica intoleranţa la lactoză a lui Oetzi.

Ötzi a fost descoperit în 1991, în interiorul unui gheţar, în apropierea graniţei montane dintre Italia şi Austria. El a trăit acum aproape 5.300 de ani, iar corpul s-a mumificat natural şi s-a conservat excepţional de bine în gheaţă.

sursa:descopera.ro