O telegramă de pe Titanic confirmă că proprietarul navei a aflat imediat de dezastru jpeg

O telegramă de pe Titanic confirmă că proprietarul navei a aflat imediat de dezastru

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 10 noiembrie 2015

O telegramă trimisă de pe Titanic, descoperită recent, scoate la iveală noi informații cu privire la ultimele ore dinaintea scufundării navei. Potrivit telegramei, proprietarii Titanicului au aflat imediat de dezastrul navei, deși la momentul respectiv ei au negat vehement acest lucru. 

Cel mai mare pachebot din lume la acea vreme a părăsit portul Southampton, Marea Britanie, cu destinația New York pe 10 aprilie 1912. Era prima sa călătorie. RMS Titanic, nava considerată de inginerii care au construit-o ca fiind „de nescufundat”, a lovit un aisberg în apele Atlanticului de Nord patru zile mai târziu, în noaptea de 14 aprilie, și s-a scufundat după câteva ore. Peste 1500 de oameni au pierit în dezastrul maritim. 

În timpul anchetei ce a urmat, Philip Franklin, șeful companiei White Star Line, a declarat, sub jurământ, că nu a primit nicio informație de pe Titanic după ce nava a lovit aisbergul. Franklin a declarat într-o audiență în Congresul american că nu a existat niciun fel de comunicare dinspre Titanic către compania sa în acea seară. A insistat că a aflat de vestea scufundării Titanicului mai târziu, de la Bruce Ismay, managerul companiei, care se aflase la bordul navei, dar s-a numărat printre cei salvați de nava Carpathia. 

O telegramă descoperită recent contrazice însă spusele lui Philip Franklin. Potrivit documentului, Franklin a fost imediat informat de accident:„Am lovit aisberg – ne scufundăm rapid – veniți în ajutor. Poziție:41.46 Lat. N.=50.14 Lon.” 

2e2195b700000578 0 image m 51 1446728268370 jpg jpeg

În acea noapte, operatorii de pe navă au transmis 15 telegrame (inclusiv către poșta americană și cea britanică, anunțând că pachetele nu vor mai ajung la dstinație). Era, așadar, de așteptat că a fost anunțată și compania White Star Line, însă până acum nu au existat dovezi în acest sens. Chiar și acum, nimeni nu poate spune cu siguranță că Franklin a văzut telegrama atunci și că a mințit uletrior în fața Congresului american. 

Telegrama, autentificată de specialiști, va fi scoasă la licitație.