O stenogramă de partid, devenită spectacol jpeg

O stenogramă de partid, devenită spectacol

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 8 iunie 2012

Astăzi, mâine şi poimâine, de ora 19.00, se joacă spectacolul "X mm din Y km" în regia Gianinei Cărbunariu, în trei reprezentații speciale, cu intrare liberă, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Reprezentațiile vor fi urmate de discuții cu publicul.

Spectacolul "X mm din Y km" a avut premiera pe 18 noiembrie 2011, în cadrul Festivalului Temps d'Images de la Cluj și a atras atenția internațională încă din primul moment, iar în martie, spectacolul s-a bucurat de o primire foarte călduroasă în Polonia, unde a fost prezentat în mini-stagiunea românească organizată de Institutul Cultural Român din Varșovia. Din distribuţia spectacolului fac parte Toma Dănilă, Paula Gherghe, Mădălina Ghițescu şi Rolando Matsangos.

"Deși respectă multe din regulile dramatice de bază, scenariul spectacolului nu are un autor în sensul clasic al cuvîntului. Cele 10 pagini de text sînt doar cîțiva milimetri dintr-un scenariu aparținînd unor «opere complete» kilometrice. Personajele sînt oameni reali, contemporani cu noi, iar orice asemănare nu este deloc întîmplătoare. Stenograma discuției ce a avut loc în 1985 la sediul Comitetul Municipal al Partidului Comunist din București face parte din dosarul de urmărire al scriitorului dizident Dorin Tudoran, publicat de acesta cu titlul «Eu, fiul lor. Dosar de Securitate»". Deși ţine de dramaturgia unei alte epoci, replicile din stenogramă sună de parcă discuţia ar avea loc astăzi. Lipsa de solidaritate, aroganța puterii faţă de cetăţeni, normalitatea privită ca nebunie și ca excepție de la regula pasivității și schizofreniei cotidiene sînt şi teme ale societăţii româneşti de astăzi.", spune Gianina Cărbunariu.