O statuie neobișnuită a papei Ioan Paul al II lea, dezvelită în Polonia | VIDEO jpeg

O statuie neobișnuită a papei Ioan Paul al II-lea, dezvelită în Polonia | VIDEO

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 29 septembrie 2020

O statuie neobișnuită înfățișându-l pe papa Ioan Paul al II-lea ținând deasupra capului un meteorit a fost dezvelită în capitala Poloniei, Varșovia. Intitulată „Izvor otrăvit”, statuia este înconjurată de apă colorată în roșu, reprezentând sângele. 

Operă a sculptorului Jerzy Kalina, statuia este plasată la intrarea în Muzeul Național și este o replică la o creație a italianului Maurizio Cattelan, care-l arata pe fostul papă doborât la pământ de un meteorit. Statuia în mărime naturală este menită să marcheze 100 de ani de la nașterea lui Ioan Paul al II-lea.

„Pentru Kalina, Ioan Paul al II-lea nu este un bătrân neajutorat zdrobit de un meteorit, ci un titan înzestrat cu o forță supraomenească”, a precizat Muzeul Național din Varșovia pe site-ul său.

Artistul italian Maurizio Cattelan a provocat controverse în urmă cu mai bine de două decenii, când a expus la Bienala de la Veneția din 1999 o statuie a papei Ioan Paul al II-lea din ceară, zdrobită de un meteorit. Un an mai târziu, când sculptura a fost expusă într-o galerie din Varșovia, doi deputați polonezi au încercat să înlăture piatra și îndrepte statuia.