O statuie a bunicului lui Tutankhamon, descoperită în Egipt jpeg

O statuie a bunicului lui Tutankhamon, descoperită în Egipt

📁 Egiptul Antic
Autor: Redacția
🗓️ 28 aprilie 2011

Arheologii egipteni au descoperit în apropiere de Luxor una dintre cele mai mari statui ale faraonului Amenhotep al III-lea, bunicul legendarului Tutankhamon. Anunţul a fost făcut pe 26 aprilie de reprezentanţii Secretariatului de stat pentru antichităţi.

Sculptura din cuarţit, înaltă de peste 13 metri, a fost descoperită spartă în şapte bucăţi în templul funerar al faraonului Amenhotep al III-lea din Kom al-Hitan. Este vorba de una dintre cele două statui amplasate la intrarea din partea nordică a templului, distruse cel mai probabil în timpul seismului din anul 27 î.e.n. Statuia, al cărei cap nu a fost deocamdată găsit, a rămas de atunci îngropată.Cea de-a doua statuie va fi scoasă la lumină în zilele următoare, se afirmă în acelaşi comunicat, remis de Mediafax.

Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt între anii 1390 î.e.n. şi 1352 î.e.n., este tatăl lui Akhenaton, supranumit "faraonul eretic", considerat un susţinător al monoteismului, deoarece a încercat să impună cultul exclusiv al zeului atotputernic Aton. Amenhotep al III-lea este, totodată, bunicul faraonului Tutankhamon.