O specie necunoscută de oameni preistorici, descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale jpeg

O specie necunoscută de oameni preistorici, descoperită cu ajutorul inteligenței artificiale

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 22 ianuarie 2019

O echipă de cercetători spanioli a identificat în genomul asiaticilor amprenta unei specii necunoscute de oameni preistorici, folosind inteligența artificială.

Analiza computerizată a ADN-ului uman actual a arătat că această specie dispărută a fost un hibrid de neandertalieni şi denisovani, combinată în Asia cu oamenii moderni care au părăsit Africa.

Potrivit lui Jaume Bertranpetit, cercetător la IBE-UPF din Barcelona, „în urmă cu 80.000 de ani s-a produs aşa-numitul «Out of Africa» când o parte din populaţia umană, formată deja din oameni moderni, a abandonat acest continent şi s-a răspândit pe alte continente, având drept rezultat populaţiile actuale”.   

„Începând de atunci ştim că au survenit încrucişări între oameni moderni şi neandertalieni de pe toate continentele, mai puţin în Africa - şi cu denisovani din Oceania, şi cu siguranţă din sud-estul Asiei, dar dovezile privind o încrucişare cu o a treia specie extinctă nu fuseseră confirmate”, a spus Bertranpetit, conform Agerpres. 

Cercetătorii au descoperit că neandertalienii şi denisovanii, cei mai apropiați strămoși dispăruți ai oamenilor actuali, s-au încrucișat în urma analizei unui os uman descoperit în vara anului 2018 în peștera Denisova din Siberia. Studiul realizat de cercetătorii spanioli confirmă că această încrucişare a fost generalizată şi că a avut ca rezultat o specie hibridă, care s-a combinat cu omul modern.