O scrisoare semnată de Albert Einstein, scrisă în ziua în care a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie jpeg

O scrisoare semnată de Albert Einstein, scrisă în ziua în care a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie

📁 Istorie contemporană
Autor: Redacția
🗓️ 3 iulie 2018

O scrisoare a lui Albert Einstein și a soţiei sale Elsa (foto sus), scrisă în aceeași zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la pașaportul german, a fost vândută la licitaţie cu 25.000 de dolari.

Fizicianul i-a trimis scrisoarea de patru pagini surorii sale, Maja Winteler-Einstein, pe 28 martie 1933, de la bordul navei S-S Belgenland, cu care venea de la New York spre orașul belgian Anvers, relatează Adevărul.

În ziua în care această scrisoare a fost scrisă, soţii Einstein se îndreptau spre Germania, cu intenţia de a locui pe timpul verii în casa din Caputh, însă au aflat că locuința lor a fost percheziționată de naziști. Acest incident l-a determinat pe  Einstein să renunţe la pașaport, document predat la consulatul german de la Anvers.

Elsa a început scrisoarea, extrem de îngrijorată pentru fiul lui Einstein, pe care îl credea în pericol din cauza criticilor publice aduse de fizician nazismului:

„Dragă Maya, ce credeam noi, că Tetel (fiul lui Einstein - n.r) să rămână cu tine. Tocmai am aflat că nu este posibil (...) Maya, ce vremuri trăim! De zile bune am fost nefericit și bolnav încât abia pot fi capabil să rezist.  Ajungem la Anvers în 10 minute. Îmi doresc să fim ascunși deja într-un colț liniștit. Și sunt atât de speriat în timpul aterizării! Oh, Doamne!”. 


scrisoare jpg jpeg

Născut în Germania și laureat al premiului Nobel pentru Fizică în 1921, Albert Einstein s-a refugiat în SUA, unde a murit în 1955, la vârsta de 76 de ani.