O nouă teorie: când a început de fapt răspândirea speciei umane? jpeg

O nouă teorie: când a început de fapt răspândirea speciei umane?

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 5 decembrie 2011

Ultimele descoperiri arheologice sugerează că oamenii timpurii au părăsit Africa traversând Peninsula Arabică, nu mergând de-a lungul coastelor acesteia, așa cum se credea până acum.

Oamenii moderni au apărut în Africa acum circa 200.000 de ani. Când și cum au început să se deplaseze spre alte continente este o problemă încă foarte controversată în sânul comunității științifice, dar specialiștii au sugerart că acest exod ar fi început acum 40-70.000 de mii de ani. Majoritatea savanților a acceptat teoria potrivit căreia exodul din Africa ar fi urmat țârmurile Peninsulei Arabice. Însă o serie de artefacte din piatră, vechi de mai bine de 100.000 de ani, descoperite în deșertul arabic în ianuarie 2011, ar sugera că lunga călătorie a oamenilor spre celelalte continente ar fi început mult mai devreme decât credeam.

Astăzi, mai bine de 100 de situri recent descoperite în Sultanatul Oman confirmă faptul că primii oameni au părăsit Africa prin Peninsula Arabică mult mai timpuriu decât sugerau dovezile genetice. În plus, aceste situri arheologice se află mult în interiorul peninsulei, departe de coaste. ”După un deceniu de cercetări în căutarea unui indiciu care să ne ajute să înțelegem expansiunea primilor oameni, am găsit în sfârșit ceva”, a spus Jeffrey Rose, arheolog la Univ. Birmingham din Anglia. ”Ceea ce face totul atât de interesant este că răspunsul este un scenariu pe care aproape că nu-l luam în considerare.”

Echipa internațională de arheologi și geologi au făcut primele descoperiri în Munții Dhofar din sudul Omanului. ”Ipoteza expansiunii pe coastă pare acceptabilă pe hârtie, dar practic nu există nicio dovadă arheologică să o susțină.”, a declarat specialistul Anthony Marks, referindu-se la faptul că un exod de-a lungul coastei, unde oamenii ar fi avut acces la mai multe resurse alimentare, ar avea mai mult sens decât traversarea deșertului.

În ultima zi an a sezonului de cercetări arheologice, echipa s-a oprit asupra ultimului sit de pe lista lor, situat pe un platou persărat cu artefacte din piatră. Acest tip de artefacte sunt comune în regiune, dar până în acel moment cele descoperite erau relativ timpurii. La o examinare mai atentă, își aduce aminte J.Rose, am exclamat ”Dumnezeule, astea sunt nubiene – ce caută aici?!”

Artefactele pe care le-au descoperit aparțin unui stil denumit nubian, din epoca mijlocie a pietrei, des întâlnit pe valea Nilului. Au fost primele astfel de artefacte găsite în afara Africii. Cu ajutorul unor tehnici avansate de datare, cercetătorii au estimat că obiectele descoperite datează de acum 106.000 mii de ani, fapt ce schimbă radical tot ce știam până acum despre răspândirea primilor oameni.

Sursa:http://www.livescience.com