O nouă descoperire arheologică s a făcut în Mexic jpeg

O nouă descoperire arheologică s-a făcut în Mexic

📁 Antichitate
Autor: Radu Alexandra
🗓️ 9 august 2011

„Triada de Feline” a fost descoperită în Mexic. Astfel, monolitul vechi de mii de ani, aparţinând stilului olmec, în care sunt sculptate trei feline şezând – jaguari sau eventual lei de munte – poate să fie o parte decorativă a unui perete, sugerează experţii.

Basorelieful datează din anul 700 a. Chr. şi a fost descoperit la aproximativ 100 de kilometri sud de Mexico City, într-un sit arheologic în care au fost găsite şi alte mărturii ale civilizaţiei olmec. Sculptura ce măsoară 1, 5 metri lungime şi 1, 1 metri lăţime este ultima dintr-o serie de 40 de astfel de sculpturi găsite la Chalcatzingo din 1935 încoace, majoritatea fiind basoreliefuri cu feline

Experţilor le-a luat luni de zile să reconstruiască monolitul din cele 11 fragmente găsite în situl arheologic. În acelaşi timp, oamenii de ştiinţă sunt de părere că “Triada” reprezintă în sine doar o piesă dintr-un puzzle mai mare. „Triada de Feline” ar putea face parte dintr-o colecţie de sculpturi care se aflau de-a lungul unui drum destinat pelerinajului, ele fiind un fel de „însemne spirituale”.

Felinele sculptate par a avea trăsături supranaturale, cum ar fi sprâncene de foc şi guri stilizate, asemeni măştilor tradiţionale ale civilizaţiei olmec. Apariţia frecventă a acestor reprezentări în arta olmecă sugerează că felinele au avut un rol important în religia şi mitologia acestei civilizaţii, dar semnificaţia lor exactă rămâne încă necunoscută.