O nouă descoperire arheologică în judeţul Călăraşi jpeg

O nouă descoperire arheologică în judeţul Călăraşi

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2011

În localitatea Bosneagu, din judeţul Călăraşi, au fost descoperite miercuri, 7 septembrie, mai multe morminte care se pare că au o vechime de aproape 1.000 de ani. Acestea au fost descoperite în zona de Nord a localităţii, de unde se escavează pământ pentru punerea în siguranţă a barajului Iezer, se arată într-un comunicat remis Ziare.com.Specialiştii Muzeului Dunării de Jos estimează că mormintele sunt din jurul sec. X-XII. Unul dintre schelete avea aşezat alături o spadă de aproximativ 1 metru lungime, dar concluziile nu sunt încă certe-ar putea fi vorba de un soldat, deoarece sunt documentate obiceiuri funerare conform cărora sabia era aşezată simbolic lângă trupul unui soldat mort.

În peretele gropii săpate au mai fost identificate alte schelete, a căror vechime a fost estimată de Marian Neagu, directorul Muzeului Dunarii de Jos, la nivelul Epocii bronzului, acum aproximativ 3.000 de ani. Dincolo de aceste estimări, rezultatele cercetărilor arheologice vor confirma sau infirma aceste supoziţii.

Pe lângă cercetători, la faţa locului s-a deplasat o echipă alcătuita din reprezentanţi ai Direcţiei Judeţene pentru Cultura şi Patrimoniul Naţional şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Călăraşi-Serviciul Investigaţii Criminale-care colaborează în activitatea de supraveghere a patrimoniului judeţului Călăraşi.