O navă de secol XVII, descoperită pe fundul Mării Baltice jpeg

O navă de secol XVII, descoperită pe fundul Mării Baltice

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 18 noiembrie 2011

Scafandrii suedezi au descoperit epava uneia dintre cele mai mari nave de război din secolul al XVII-lea. Descoperită în largul coastei insulei Öland, din Marea Baltică, la o adâncime de mai puțin de 100 de metri, epava de lemn e considerată ca aparținând navei de război Svärdet.

Conform Deep Sea Productions, care s-a ocupat de cercetările subacvatice, nava este un bun exemplu al navelor foarte bogat decorate (aproape de prost gust chiar) construite în bună măsură pentru a-l impresiona pe inamic. Nava Svärdet (în traducere ”Sabia”) s-a scufundat în 1676 în cea mai mare bătălie navală din Marea Baltică, când Suedia a fost învinsă de flota combinată a oldanezilor și danezilor. Atunci, după o luptă de 5 ore, nava Svärdet a fost incendiată de un vas danez. Comandantul, amiralul Claes Uggla, a preferat să moară odată cu nava sa decât să se predea dușmanului.

Svärdet s-a scufundat odată cu Kronan, nava sa geamănă a cărei epavă a fost descoperită în 1981. Aici au fost găsite peste 30.000 de artefacte arheologice, majoritatea fiind expuse la un muzeu în Suedia. Încă pe fundul mării, nava Svärdet ar trebui să aibă încă porțiuni intacte (Marea Baltică fiind un mediu propice pentru conservarea navelor de lemn), astfel că specialiștii sunt nerăbdători să înceapă cercetările.

Conform specialiștilor, lemnul epavei a fost datat ca provenind din secolul al XVII-lea. Mai mult, pupa navei lipsește, iar mărturiile din epocă indică faptul că nava s-a scufundat în urma unor explozii la pupă.

Acum câteva luni, o altă echipă de scafandri a descoperit epava unei nave de secol XVI, Mars, în aceeași zonă. Construită în 1561 pentru primul rege ereditar al Suediei, Erik al XIV-lea, nava Mars – având 70 de metri lungime – era cea mai mare navă din Marea Baltică. Cântărind 1000 de tone și echipată cu peste 150 de piese de artilerie, Mars avea o putere de foc mai mare decât a oricărei alte nave dinaintea ei. Ea s-a scufundat în 1564 după prima sa bătălie împotriva flotei daneze.

Sursa:http://news.discovery.com/history/