O genă nou descoperită ar putea explica evoluţia umană jpeg

O genă nou descoperită ar putea explica evoluţia umană

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2012

Oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă genă despre care spun că ar putea explica evoluţia umană aşa cum a decurs ea de la strămoşul nostru şi al cimpanzeilor.

Gena, numită miR-941 pare să joace un rol important în dezvoltarea creierului uman şi are potenţialul de a dezvălui informaţii privitoare la modul în care am început să utilizăm unelte, spun oamenii de ştiinţă. 

O echipă de oameni de ştiinţă de la universitatea din Edinburgh au comparat 11 specii de mamifere, printre care şi cimpanzeii, gorilele, şoarecii şi şobolanii. Rezultatele au reliefat că gena în cauză se întâlneşte doar la oameni. 

Cercetătorii cred că ea a apărut la 6-10 milioane de ani după ce oamenii au evoluat din primate. Potrivit specialiştilor este pentru prima dată când o gene purtată doar de oameni îndeplineşte funcţii specifice în organismul nostru. 

„Ca specie, oamenii sunt foarte inventivi. Evoluăm în mod continuu, atât social, cât şi tehnologic. Această nouă moleculă  a apărut de nicăieri într-un moment în care specia noastră se confrunta cu schimbări dramatice:indivizii începeau să trăiască mai mult, să meargă în poziţie verticală şi să înveţe să utilizeze uneltele şi diferitele limbaje. Acum sperăm să descoperim mai multe gene noi care să ne indice ce anume ne-a ajutat să ajungem în stadiul în care ne aflăm azi”, a declarat coordonatorul studiului Martin Taylor. 

Gena este foarte activă în două zone ale creierului care controlează capacitatea de a lua decizii şi cea de a interpreta limbajul, motiv pentru care oamenii de ştiinţă presupun că ea a avut un rol în dezvoltarea funcţiilor cerebrale care ne-au făcut să devenim oameni. 

Este cunoscut faptul că majoritatea diferenţelor dintre specii se produc în urma unor schimbări ale genelor existente sau a unor duplicări sau chiar dispariţii ale genelor. Cu toate acestea, conform oamenilor de ştiinţă, aceste gene au apărut din materialul genetic non-codificator.sursa:

sursa:http://www.descopera.ro