O copie rară a unei scrisori în care Columb anunța descoperirea Lumii Noi, returnată Vaticanului  jpeg

O copie rară a unei scrisori în care Columb anunța descoperirea Lumii Noi, returnată Vaticanului

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 21 iunie 2018

Statele Unite ale Americii au returnat bibliotecii Vaticanului o copie rară în latină a unei scrisori trimise de Cristofor Columb, în 1493, regelui Ferdinand și reginei Isabella ai Spaniei, în care anunța descoperirea Lumii Noi.

Callista Gingrich, ambasadorul SUA la Vatican, a înmânat scrisoarea arhivistului șef a bibliotecii Vaticanului, arhiepiscopul Jean-Louis Brugues și bibliotecarului-șef, episcopul Cesare Pasini, în cadrul unei ceremonii care avut loc în bibliotecă. Cei doi le-au mulțumit investigatorilor americani pentru „ochiul atent și munca excelentă de detectivi”, relatează Adevărul.

Scrisoarea a fost găsită de Mary Parsons, văduva lui David Parsons, un bărbat din Atlanta care o cumpărase, în 2004, de la un vânzător de cărți rare din New York, fără să știe că fusese furată din Vatican și înlocuită cu un fals.

În textul de opt pagini, Columb, cuprins de mirare, oferă detalii despre insulele fertile pe care le descoperise, „pline de o varietate incredibilă de copaci care ajung la stele”, dar și despre nativii care, conform navigatorului, erau gata de a fi cuceriți de spanioli și de a fi convertiți la creștinism, scrie publicația britanică  The Guardian.

Scrisoarea este una dintre copiile rescrise de mână, în latină, de către Stephan Plannck, ale originalului trimis de Columb în aprilie 1493 regilor Spaniei.

Vaticanul a obținut scrisoarea în 1921, odată cu primirea unei colecții de manuscrise și cărți rare. Arhiepiscopul Jean-Louis Brugues a explicat oficialităților americani că Vaticanul nu știe când a avut loc furtul, dar tehnica de falsificare a scrisorii ar fi tipică secolelor XIX-XX, „așa că, probabil, nu vom ști niciodată cu siguranță cine a fost falsificatorul”.

Săptămâna trecută, autoritățile din SUA au returnat o altă copie a scrisorii în Spania, înlocuind falsul care se afla la Biblioteca națională a Cataloniei (video jos). În 2016, returna în Italia o copie furată de la biblioteca Riccardiana din Florența care ajunsese în Biblioteca Congresului SUA.