O cetate de pământ a fost descoperită în Bihor între Ineu, Şuşturogiu, Burzuc şi Almaşu Mic jpeg

O cetate de pământ a fost descoperită în Bihor între Ineu, Şuşturogiu, Burzuc şi Almaşu Mic

📁 Antichitate
Autor: Georgiana Anghel
🗓️ 28 decembrie 2010

O fortificaţie de pământ necunoscută până acum a fost descoperită de Nicolae Nistoroiu, doctorand în istorie. Epoca în care a fost ridicată va fi stabilită în urma săpăturilor arheologice programate pentru primăvara anului viitor.

Fortificaţia aşezată într-o pădure între localităţile Ineu, Şuşturogiu, Burzuc şi Almaşu Mic, se încadrează în categoria fortificaţiilor de tipul „pinten barat”, fiind protejată din trei părţi de pante abrupte şi închisă în cea de-a patra parte de un şanţ şi de un val de pământ, destul de bine păstrate. Se presupune că, în timpul ei de glorie, cetatea era întărită cu buşteni.

Descoperire importantăCetatea de pământ a fost descoperită în 20 iunie 2010, de Nicolae Nistoroiu, doctorand la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, din cadrul Universităţii din Oradea, în timpul unei cercetări pe teren. Descoperirea a fost făcută publică abia în luna decembrie.

„Era nevoie de verificări pentru a vedea dacă nu cumva cetatea figura în lista de patrimoniu, dacă existenţa fortificaţiei nu fusese deja semnalată. Ştiam că era ceva nou, o descoperire importantă, dar voiam să fiu sigur”, a spus doctorandul. Certificarea cetăţii a fost făcută de un colectiv de specialitate, cum este cel de istorici al publicaţiei Muzeului Ţării Crişurilor, anuarul „Crisia”.

Săpături în 2011Deocamdată, nu a fost fixată epoca în care a fost ridicată fortificaţia, acest lucru urmând să fie stabilit după efectuarea săpăturilor arheologice programate pentru primăvara anului 2011. „Păstrarea în bune condiţii a cetăţii se datorează şi faptului că se află pe un pinten de deal, greu accesibil, acoperit cu pădure. În plus, sătenii din zonă ocolesc locul din cauza unei legende potrivit căreia sus, în vârful dealului, s-ar găsi o groapă neştiută fără fund, în care ei ar putea să cadă”, a spus Nicolae Nistoroiu.

„Vreau să-i descurajez pe căutătorii de comori spunând că am făcut o ieşire pe teren împreună cu arheologul Doru Marta şi nu am găsit asemenea relicve”, a subliniat doctorandul.