O armură din oase, din epoca bronzului, a fost descoperită în Siberia jpeg

O armură din oase, din epoca bronzului, a fost descoperită în Siberia

📁 Antichitate
🗓️ 12 septembrie 2014

Arheologii au descoperit, în Siberia, o armură din epoca bronzului, realizată din oase.

Veche de aproximativ 3900-3500 de ani, armura a fost îngropată fără proprietarul său, la o adâncime de 1 metru şi jumătate, în apropiere de Râul Irtysh, în Omsk. La momentul acutal, se realizează analize pentru a determina oasele cărui animal au fost folosite pentru costumul de protecţie. Cele mai probabile ipoteze sugerează, însă, oasele de elan, cerb sau cal.

„Momentan, nu putem decât să ne imaginăm – cine l-a îngropat şi cu ce scop. Era parte a vreunui ritual sau sacrificiu? Nu cunoaştem aceste lucruri încă”, a declarat Yury Gerasimov de la Institutul de Arheologie şi Etnografie, filiala din Omsk.

Cercetătorul consideră că este posibil ca spaţiul să fi fost destinat unui lăcaş de cult. „Armura avea o mare valoare materială. Nu avea sens să fie îngropată sau să fie ascunsă pentru o perioadă lungă de timp – astfel legăturile şi oasele s-ar fi stricat”, a explicat Gerasimov.

În acest sit arheologic s-au descoperit numeroase obiecte, datând din neoliticul timpuri până în evul mediu. În epoca bronzului, regiunea a fost locuită de crescători de animale aparţinând culturii Krotov. Totuşi, armura seamănă cu obiectele aparţinând culturii Samus-Seyminskaya, ai cărei membri veniseră din Munţii Altai (aproximativ 1000 de km în sud-est) şi apoi migraseră la Omsk.

bone armor reconstruction jpg jpeg

Reconstrucţie a arumurii de oase

Polina Volf, Yury Gerasimov, A. Solovyev, "The Siberian Times"

Dacă aşa au stat lucrurile, armura din oase putea fi un cadou, un obiect obţinut prin comerţ sau pradă de război. Cel mai probabil i-a aparţinut unui războinic de elită, oferind protecţie în faţa armelor din epoca bronzului, precum săgeţile cu vârf de os sau de piatră, cuţite de bronz, suliţe cu vârf de bronz sau topoare de bronz.

„Era mai valoroasă decât viaţa, căci salva viaţa”, a spus Boris Konikov, membru al echipei ce a realizat săpăturile.

Fragila armură va fi supusă unui proces de restaurare. Fragmentele de oase sunt extrase cu grijă din pământ în laborator şi odată curăţate, vor fi lipite împreună.