O acuarelă de Paul Cezanne a fost vândută cu 19 milioane de dolari jpeg

O acuarelă de Paul Cezanne a fost vândută cu 19 milioane de dolari

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 2 mai 2012

O acuarelă de Paul Cezanne, studiu pregătitor pentru „Jucătorii de cărţi", a fost adjudecată cu 19, 12 milioane de dolari la licitaţia organizată la New York de casa Christie's. A fost prima şedinţă a licitaţiilor de primăvară de artă impresionistă şi modernă.

Acuarela de 46, 7 cm/30, 5 cm, studiu pregătitor pentru „Jucătorii de cărţi", din care pictorul a realizat cinci versiuni diferite între 1890 şi 1896, a fost vândută după câteva minute de licitaţie, rămânând în limitele estimate (15-20 de milioane de dolari).

Proprietate din anii 1930 a colecţionarului texan Heinz F. Eichenwald, decedat în prezent, ea n-a mai fost expusă din 1935, fiind prezentată de Casa Christie's ca una dintre piesele excepţionale scoase la vânzare. La licitaţie au fost prezentate într-o oră 31 de picturi şi sculpturi, unele fiind adjudecate cu puţin peste preţul de pornire, chiar sub el, iar trei nu s-au vândut.O pânză de Henri Matisse, „Bujorii" (1907), s-a vândut totuşi cu 19, 2 milioane de dolari, cu mult peste estimare (între 8 şi 12 milioane de dolari). O pânză mare de Pablo Picasso „Două nuduri culcate" (1968) a fost cumpărată de un colecţionar cu 8, 8 milioane de dolari, tabloul fiind estimat între 8 şi 12 milioane de dolari.

Casa Christie's spera ca şedinţa să se soldeze cu vânzări de 100 de milioane de dolari. În cele din urmă, totalul a fost de 117 milioane. Licitaţiile de primăvară continuă miercuri la Sotheby's, care va prezenta, printre altele, una dintre versiunile „Strigătului" ale pictorului norvegian Edvard Munch. Pastelul pe carton, realizat în 1895, este estimat la 80 de milioane de dolari.

sursa:adeavrul.ro