Nicio universitate românească în topul 200, realizat de Times jpeg

Nicio universitate românească în topul 200, realizat de Times

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 16 septembrie 2010

Topul 200 al celor mai bune universităţi din lume, realizat de Times Higher Education, este dominat de universităţile americane. Astfel, primele cinci poziţii ale clasamentului aparţin instituţiilor din SUA, cu Universitatea Harvard pe primul loc.  România este absentă şi în acest an din top. Nicio universitate românească nu s-a calificat între cele mai bune universităţi din lume.

Universitatea Harvard, California Institute of Technology şi Massachusetts Institute of Technology ocupă primele trei locuri în topul celor mai bune 200 universităţi din lume. Ele sunt urmate pe locurile 4 şi 5 de Stanford University şi Princeton University. Marea Britanie are prima reprezentantă în clasament abia pe locul 6, prin intermediul Universităţii Cambridge. Locul 7 este ocupat tot de o universitate britanică, Oxford University, urmată pe locul 8 de University of California Berkeley, iar pe 9 şi 10 de Imperial College London, respectiv Yale University.

Nicio universitatea românească nu a fost inclusă în rândul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din România. De altfel, în top nu se regăsesşte nicio universitate din Europa de Est.

Times Higher Education a schimbat în acest an metodologia de analiză, luand în calcul 13 criterii, faţă de 6 în anii anteriori. Cele 13 criterii au fost grupate în cinci mari categorii. Astfel, universităţile au fost evaluate în funcţie de mediul de învăţare asigurat (30%), cercetarea ştiinţifică (volum, venitul alocat şi reputaţie-30%), citările articolelor ştiinţifice în publicaţiile internaţionale de specialitate (32, 5%), inovaţie (2, 5%) şi ''amestecul internaţional'', la nivelul personalului şi studenţilor  (5%).

VEZI AICI TOPUL