NEMO vine la Bucureşti! png

NEMO vine la Bucureşti!

În perioada 1-3 noiembrie 2013 Bucureştiul va fi gazda celei de-a 21-a Adunări Generale Anuale a Network of European Museum Organisations (NEMO), cea mai importantă reţea instituţională independentă ce activează în domeniul muzeal în ţările membre ale Consiliului Europei.

Evenimentul are loc la invitaţia Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii din România, şi aduce laolaltă reprezentanţi ai unor muzee şi institiţii culturale de prestigiu din Europa.

Conferinţa de presă are loc vineri, 1 noiembrie 2013, orele 12.00 la Muzeul Naţional de Artă al României, Sala Auditorium (intrarea din str. Ştirbei Vodă nr. 1). Presa interesată de eveniment este rugată să se acrediteze la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la Secretariat_rnmr@yahoo.com.

Temele întâlnirii de anul acesta sunt digitizarea şi copyrightul în era digitală, cultura în acţiune, fonduri structurale pentru 2014-2020, oportunităţile existente şi criza în finanţarea sectorului cultural.

Experţi şi vizionari muzeali şi din sfera politicilor culturale de prim rang din Europa şi din SUA vor susţine prezentări pe parcursul a două zile de conferinţe, desfăşurate la Muzeul Naţional de Artă al României (1 noiembrie, Sala Auditorium) şi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” (2 noiembrie, Sala de conferinţe).

Printre invitaţi se numără Harry Verwayen, director pentru dezvoltare al proiectului EUROPEANA, Massimo Negri, director al European Museum Academy, Monika Hagedorn-Saupe, director adjunct al Institute for Museum Research, Mercedes Giovinazzo, director al Fundaţiei Interarts din Barcelona, Luca Bergamo, secretar general al Culture Action Europe, Nick Poole, directorul Collection Trust din Marea Britanie sau Charlotte Sexton, preşedinte al Museum Computer Network din Statele Unite. Lista completă a vorbitorilor şi programul sunt disponibile pe site-ul www.ne-mo.org.

Datorită amplorii sale şi a expertizei participanţilor, acesta este probabil cel mai important eveniment internaţional de politici şi practici muzeale găzduit de România până în prezent.

Participarea la eveniment se face pe bază de invitaţie. Membrii RNMR pot participa pe bază de confirmare, statutul acestora asigurându-le prezenţa fără invitaţie la acest eveniment de prestigiu.

NEMO este o reţea instituţională independentă înfiinţată în 1992, alcătuită din instituţii publice sau private europene cu activitate în domeniul muzeal, ce reprezintă comunitatea muzeală în Europa. Reţeaua îşi propune, pe de o parte, să promoveze muzeele ca parte integrantă a vieţii culturale europene în faţa Comisiei Europene şi a forurilor decidente, şi pe de altă parte să ofere muzeelor informaţii şi oportunităţi de cooperare. RNMR este membră a NEMO din anul 2007.