O necropolă vikingă unică, descoperită în Norvegia / VIDEO jpeg

O necropolă vikingă unică, descoperită în Norvegia / VIDEO

📁 Epoca vikingilor
Autor: Redacția
🗓️ 28 noiembrie 2019

Arheologii norvegieni au descoperit o necropolă vikingă ce conține resturile a două vase de luptă (drakare), care au fost îngropate unul în celălalt, fiecare dintre ele cu resturi umane. 

Necropolele vikinge conțin deseori vase de luptă, însă descoperirea a două astfel de vase unul în celălalt, reprezintă o premieră, conform lui Raymond Sauvage, arheolog la Muzeul Universității norvegiene de Științe și Tehnologie.

Drakarul aflat deasupra măsoară 7 - 8 metri și conține rămășițele unei femei înconjurate de o colecție de obiecte, printre care un colier din perle, două perechi de foarfece, un fus și un cap de vacă. Printre rămășițele femeii s-au găsit două broșe, una în formă de scoică și una în formă de crucifix. Broșa în formă de crucifix "pare să provină din Irlanda și ar fi fost folosită inițial ca sistem de fixare a unui harnașament", conform specialiștilor norvegieni citați de Agerpres.

Vikingii care participau la raiduri de jaf asupra așezărilor de coastă colecționau astfel de părți decorative din harnașamentele cailor pe post de bijuterii. Pornind de la obiectele descoperite în mormântul femeii, arheologii au ajuns la concluzia că aceasta a murit în cea de-a doua jumătate a secolului IX.

Bărbatul al cărui corp a fost îngropat în vasul aflat dedesubt a murit în cursul secolului anterior. Drakarul în care a fost înmormântat bărbatul avea 9 - 10 metri lungime și conținea și un scut, o suliță și o sabie cu un singur tăiș.

La înmormântarea femeii, vikingii au escavat cu grijă mormântul bărbatului din secolul anterior și au plasat drakarul mai mic al femeii în vasul de luptă mai mare și apoi le-au îngropat din nou pe amândouă.