Neagu Djuvara: M am înşelat în privinţa datei bătăliei de la Rovine jpeg

Neagu Djuvara: M-am înşelat în privinţa datei bătăliei de la Rovine

📁 Curiozităţile şi culisele istoriei
Autor: Redacția
🗓️ 22 noiembrie 2010

Istoricul Neagu Djuvara a recunoscut duminică, la Târgul Gaudeamus, că s-a înşelat în privinţa datei celebrei bătălii de la Rovine a viteazului voievod valah Mircea cel Bătrân.

„Când un bătrân istoric află la bătrâneţe că a scris ceva greşit, trebuie să aibă curajul să nu facă pe prostul şi să se încăpăţâneze, cum sunt câţiva istorici care vor morţiş să spună că nu s-au înşelat. M-am înşelat! Nu din vina mea, mă rog“, a spus Djuvara la sesiunea de autografe dedicată ediţiei a treia, revăzută şi adăugită, a lucrării „Mircea cel Mare (zis cel Bătrân) şi luptele sale cu turcii“, apărută anul acesta la Humanitas Junior.

Aplaudat de sutele de cititori care aşteptau un autograf, istoricul a menţionat că a reparat în această ediţie eroarea istorică a fixării datei victoriei de la Rovine, stabilită de zeci de ani la 10 octombrie 1394, recunoscând contribuţiile unui grup de istorici români care, folosind o serie de izvoare sârbeşti şi athonite, au concluzionat că adevărata dată este 17 mai 1395.

Aceasta reiese, potrivit lui Djuvara, din „dovezi bisericeşti“. Într-o mănăstire de la Constantinopol s-a găsit o cerere de parastas a fiicei lui Constantin Dragas, voievod sârb, mort, împreună cu vestitul erou sârb Marko Kraljevici, vasal al turcilor, în bătălia de la Rovine, nu în octombrie, ci mai târziu, în mai.„Aceşti scriitori care au rescos chestiunea aceasta la lumină au spus nişte adevăruri“, a recunoscut istoricul, precizând însă că, „din păcate, ei fac parte dintre acei istorici români care strică cu o mână ceea ce fac cu alta“.

Neagu Djuvara consideră că lucrarea amintită, „foarte greoaie, greu de citit“, este „atât de lăudăroasă, cu cuvinte care depăşesc adevărul, încât, mai cu seamă pentru străini, ea nu mai este valabilă“.„Ca să spui, de pildă, că bătălia de la Rovine este cea mai mare victorie dusă de creştini împotriva turcilor... Nu este adevărat“, a comentat istoricul.