Nașterea lui Eminescu comemorată în stilul secolului XXI   flashmob jpeg

Nașterea lui Eminescu comemorată în stilul secolului XXI - flashmob

📁 Biografii
Autor: Redacția
🗓️ 15 ianuarie 2014

Astăzi se împlinesc 164 de ani de la naşterea celui care a fost numit poetul nepereche, considerat de mulţi critici şi cititori cel mai mare poet al literaturii române-Mihai Eminescu. Scriitorul şi jurnalistul român este comemorat astăzi în toate colţurile ţării. Printre evenimentele organizate cu această ocazie se numără şi un spectacol stradal de scurtă durată ce va avea loc la Oradea.

Evenimentul inedit este organizat de teatrul orădean Regina Maria astăzi, începând cu ora 17,   la statuia lui Eminescu dinPiața Independenței din Oradea. Este vorba despre un flashmob, ce va consta în recitarea în cor a poeziei „La Steaua”. Aceasta va fi imprimată pe hârtie şi împărţită celor care doresc să ia parte la eveniment.

Spectacol cu spectatori accidentali, menit să atragă atenţia asupra unui eveniment sau a unei idei, flashmob-ul este un concept adoptat relativ recent de români. El constă într-o adunare într-un loc public, unde mai mulţi oameni, care par că se află acolo întâmplător, participă la o anumită acțiune neobișnuită, cu o durată foarte scurtă (de obicei câteva minute), după care grupul se răspândește ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat.

„Flashmob-ul are scopul de a-i scoate pe orădeni din rutina lor zilnică prin a le oferi o frântură de romantism şi pentru a atrage atenţia asupra importanţei poeziei lui Mihai Eminescu în societatea contemporană”, spun organizatorii evenimentului de la Oradea, citaţi de voceatransilvaniei.ro.

Născut pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani, Mihai Eminescu (Eminovici) îşi petrece primii ani de viaţă la Ipoteşti, urmează şcoala de la Cernăuţi şi debutează în 1866 cu opoezie dedicată profesorului său de limba română („La mormântul lui Aron Pumnul”). Lucrează ca sufleor şi copist la teatru, între 1869 şi 1871 studiază filosofia şi dreptul la Viena, iardin 1872 este student la Berlin. Întors în ţară, în 1874, devine director la Biblioteca Centrala din Iaşi şi apoi revizor şcolar. Intră în redactia ziarului Curierul de Iasi şi publică în Convorbiri literare. Din 1877 se mută în Bucureşti, ca redactor al ziarului Timpul, unde desfăşoară o intensă activitate jurnalistică. Eminescu se îmbolnăveşte grav în 1883 şi moare pe 15 iunie 1889, după o lungă suferinţă. Doar o mică parte a creaţiei sale literare i-a fost publicată în timpul vieţii, cea mai mare parte a operei rămânând în manuscris şi fiind predată de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române.