Muzeul Naţional din Bran, închis de Ministerul Culturii  Adăposteşte colecţii foarte valoroase care acum sunt în pericol jpeg

Muzeul Naţional din Bran, închis de Ministerul Culturii. Adăposteşte colecţii foarte valoroase care acum sunt în pericol

📁 Muzeele României
Autor: Simona Suciu
🗓️ 26 februarie 2016

Muzeul Naţional din Bran funcţionează din 1957 şi din luna august va deveni istorie. Decizia de închidere este a Ministerului Culturii şi a fost luată din cauza retrocedărilor, dar şi a faptului că muzeul nu este profitabil.

Muzeul Naţional din Bran a fost înfiinţat în 1957 şi până în 1991 a fost adminsitrat de autorităţile locale judeţene. Apoi a fost preluat de Ministerul Culturii. Muzeul a avut trei secţii:Secţia Castel cu un patrimoniu ce era expus la Castelul Bran, secţia etnografică (Muzeu al Satului), dar şi Vama Medievală. Secţia Castel s-a închis în 2009 când Castelul Bran a fost preluat de Dominic de Habsburg şi toate piesele din castel deţinute de statul român au fost mutate şi înghesuite în Vama Mediaevală.  Muzeul nu a avut însă prea mulţi vizitatori mai ales din lipsă de promovare. Dacă ar fi fost promovat cum trebuie, mai ales că este lângă castel sigur ar fi putut scoate profit.

Din august anul acesta, Clădirea Vămii Medievale intră în administrarea familiei de Habsburg care are şi castelul, astfel că Ministerul Culturii a decis închiderea muzeului. În plus şi terenul pe care este acum Secţia Etnografică a muzeul cu căsuţe brănene este în litigiu şi se cere retrocedarea lui.

Există însă în continuare speranţa că procesul va fi câştigat de statul român.

Ce se întâmplă cu exponatele

Cea mai mare problemă este acum unde vor fi duse cele 10.000 de exponate ale muzeului. Ministerul Culturii ar fi vrut să le împărştie pe la mai multe muzee din ţară, dar autorităţile locale au intervenit cu propuneri, pentru că o astfel de împărţirea ar fi scăzut mult din valoarea patrimoniului. Consiliul Judeţean Braşov vrea să preia secţia etnografică şi să salveze măcar o parte din ceea ce a fost Muzeul Naţional Bran.

Citeste mai mult:adev.ro/o33lwb