Mumii descoperite în apropierea Cercului Arctic, în Siberia jpeg

Mumii descoperite în apropierea Cercului Arctic, în Siberia

📁 Antichitate
Autor: Radu Cristian Neguț
🗓️ 23 aprilie 2014

Cercetările arheologice a celor 34 de morminte de la Zelenyi Yar, la 29 de kilometri față de Cercul Polar, relevă descoperiri arheologice la fel de uimitoare pe cât de confuzante pentru cercetători. Mormintele au fost datate ca fiind realizate acum 1 000 de ani.

            Ceea ce i-a uimit pe arheologi a fost faptul că în cadrul inventarului funerar extras din morminte s-au descoperit obiecte de podoabă persane din secolele X – XI, ceea ce însemna că acei oameni făceau parte dintr-o rețea comercială medievală care se întindea de la Cercul Polar până în Orientul Mijlociu.

            Cei 11 indivizi mumificați descoperiți în aceste morminte ar fi aparținut aceleiași comunități, dar obiectele descoperite în mormintele lor provin din timpuri diferite. Se observă un tipar comun tuturor mormintelor, toți decedații fiind înmormântați cu blănuri de castor și de ren și cu podoabe predominant din cupru și bronz.

            De asemenea, decedații erau acoperiți cu plăci de cupru sau infășurați în bare de cupru, toate făcând parte dintr-un obicei funerar caracteristic acestei populații siberiene. S-a observat că toate mumiile aveau scheletele și, în unele cazuri, chiar craniile sfărâmate. Acesta se crede că era un act ritualic practicat spre a apăra comunitatea de spiritele decedaților. Un alt aspect important este că cei îngropați erau orientați cu picioarele înspre un râu din apropiere, râu care se crede că avea un rol religios important pentru acei oameni.

            Deși majoritatea inhumațiilor din zona Cercului Arctic au fost mumificări accidentale datorită solului înghețat caracteristic acelei zone, Zelenyi Yar este o excepție. Solul nisipos în care au fost descoperite mormintele nu ar fi permis mumificarea decedațiilor în lipsa echipamentului funerar din cupru descoperit.

            „Nicăieri în lume nu au fost descoperite atâtea mumii la un loc și atât de aproape de suprafața pământului” spune Natalia Fyodorova, de la Academia Rusă de Științe din Urali. În 2002, cercetările din zonă au trebuit întrerupte din cauza protestelor localnicilor peninsulei Yamal, unde au fost descoperite mumiile. Nemulțumirile lor par să fie de ordin religios, zona unde sunt desfășurate cercetările având o valoare spirituală importantă pentru ei.

            Cercetările au fost reluate între timp. În momentul de față sunt derulate analize genetice asupra mumiilor, conduse de către Alexander Pilipenko, de la Institutul de Citologie și Genetică .  

sursa:http://siberiantimes.com/science/casestudy/features/mummified-by-accident-in-copper-masks-almost-1000-years-ago-but-who-were-they/