Morminte descoperite într o biserică medievală din Sălaj, distrusă de invaziile turcești din secolul al XVII lea  jpeg

Morminte descoperite într-o biserică medievală din Sălaj, distrusă de invaziile turcești din secolul al XVII-lea

📁 Istorie Medievală Românească
Autor: Redacția
🗓️ 28 octombrie 2021

Arheologii Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău au descoperit mai multe morminte morminte medievale în interiorul unei biserici din localitatea Pericei, dispărută în urma invaziilor turcești din 1658 și 1660 și identificată arheologic în anul 2020.

Pe lângă traseele unor ziduri, în suprafața cercetată în perioada 21 septembrie – 8 octombrie 2021 au fost identificate mai multe morminte medievale, dintre acestea, patru aveau inventar funerar (fiind păstrate inclusiv textile cu fire de aur și argint), iar unul dintre morminte conținea două schelete (al doilea de acest fel din sit), un matur și un copil, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Pericei 2 jpg jpeg

Ruinele bisericii medievale descoperite în anul 2020 au fost spoliate încă din perioada medievală, din piatra de aici fiind ridicată (începând cu anul 1668) actuala biserică reformată din Pericei. În această biserică se mai păstrează două lespezi funerare din piatră (una întreagă și una ruptă în bucăți) care redau doi defuncți de sex masculin (întinși pe spate) îmbrăcați în armuri de cavaleri. Cele două lespezi funerare au aparținut unor membri din familia Báthory (ramura de Pericei), înmormântați în vechea biserică medievală dispărută, regăsită arheologic în anul 2020. 

O altă noutate a campaniei de cercetări este faptul că într-o groapă de spoliere a pietrei au fost descoperite mai multe fragmente de sarcofag/sarcofage, cel mai probabil ale celor doi defuncți din familia Báthory (ramura de Pericei). Artefactele descoperite se află în proces de restaurare și conservare în laboratorul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Datele științifice obținute sunt în curs de prelucrare.

Foto: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău 

Pericei 3 jpg jpeg