Mormântul unui războinic de acum 2200 de ani, descoperit în vârful Caucazilor jpeg

Mormântul unui războinic de acum 2200 de ani, descoperit în vârful Caucazilor

Arheologii au descoperit, în înaltul munților Caucaz, o comoară ascunsă într-o necropolă. E vorba de mormântul unui războinic îngropat cu bijuterii de aur, o armură din zale și mai multe arme, între care o sabie de fier lungă de un metru.

Au mai fost descoperite în același sit și alte obiecte valoroase, vechi de peste 2000 de ani, între care și două căști din bronz cu decorațiuni în relief, precum și rămășițele unor animale (trei cai, o vacă și craniul unui mistreț sălbatic). Oasele animalelor și obiectele din ceramică sugerează că la înmormântarea acestui războinic s-ar fi organizat un ospăț funerar.

Fără documente scrise, specialiștilor le este greu să-l identifice pe bărbatul înmormântat acolo, însă bănuiesc că e vorba de șeful unui trib.

Necropola în care se află acest sit, din apropiere de orașul Mezmay, a fost descoperită în 2004 de un grup de vânători de comori, iar săpăturile arheologice au început în 2005.

Pe baza artefactelor, specialiștii au ajuns la concluzia că războinicul ar fi fost înmormântat acum circa 2200 de ani, într-o perioadă în care cultura greacă era foarte populară în Asia de Vest. Cât despre necropola în sine, aceasta ar fi fost folosită între secolul III î.Hr. și începutul secolului II d.Hr.

Arheologii au subliniat faptul că artefactele descoperite nu pot fi atribuite unei culturi anume. Valentina Mordvintseva, cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, a declarat că „regiunea [în care a fost descoperit mormântul – n.r.] este foarte mare și insuficient excavată” și că „populația din această zonă ar fi putut avea legături comerciale cu țările caucaziene – Georgia, Armenia etc.”

warrior treasure3 jpg jpeg

Populația care a folosit necropola respectivă a fost influențată de cultura greacă, dar și-a păstrat propriul stil de viață. Potrivit Valentinei Mordvintseva, „cultura lor materială arată că oamenii erau foarte mândri de ei și că și-au păstrat cultura timp de mai multe secole.” Parte din această cultură a făcut și arta prelucrării aurului. Mormântul războinicului adăpostea peste 12 artefacte din aur, între care cel mai spectaculos este o broșă (5.8/4.8 cm) cu decorațiuni foarte detaliate. În plus, arheologii au mai descoperit un tip de decorațiuni din aur pentru săbii cum n-au mai întâlnit în această regiune.

Rămâne de văzut dacă specialiștii vor putea identifica de ce cultură aparține necropola.

http://news.discovery.com