Mormântul adjunctului lui Hitler, distrus pentru a opri pelerinajul neo naziştilor jpeg

Mormântul adjunctului lui Hitler, distrus pentru a opri pelerinajul neo-naziştilor

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Noémi Varga
🗓️ 22 iulie 2011

Mormântul lui Rudolf Hess, adjunctul lui Adolf Hitler, situat în oraşul Wunsiedel din sudul Germaniei, a fost distrus pentru a opri pelerinajele neo-naziştilor la locul de veci. Osemintele lui Hess au fost exhumate chiar înainte de devastarea mormântului.

Rudolf Hess, adjunctul lui Adolf Hitler, a fost singulul supravieţuitor al cabinetului care a condus Al Treilea Reich. El a fost capturat în 1941, în timp ce încerca să fugă în Marea Britanie. În 1946, la procesul de la Nürnberg, Hess a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Încarcerat la Berlin, el a stat în stapele gratiilor până în 1987, când s-a sinucis la vârsta de 93 de ani. La cererea sa, Hess a fost înmormântat într-un mic oraş bavarez, Wunsiedel, unde a avut o casă de vacanţă şi unde îşi dormeau somnul de veci şi părinţii lui. Biserica Luterană locală se ocupa de administrarea cimitirului unde a fost depus trupul fostului adjunct al lui Hitler.

Însă, tot mai multe îngrijorări au apărut în rândul comunităţii locale, care asista la un mare flux de grupuri neo-naziste ce veneau în fiecare an, pe 17 august, în pelerinaj la mormântul lui Rudolf Hess, cu ocazia comemorării decesului său. Adepţii lui Hess, adunaţi în număr mare în Wunsiedel, blocau deseori oraşul în încercarea de a ajunge cât mai aproape de piatra lui funerară, pe care scria "Am cutezat" ("Ich hab's gewagt").

8 3 jpg jpeg

Mormântul lui Rudolf Hess inainte de a fi distrus

Deşi, în 2005, o instanţă de judecată bavareză a interzis astfel de adunări, neo-naziştii au continuat să vină la locul de veci al lui Hess. Astfel, Biserica Luterană a cerut familiei lui Rudolf Hess să scoată trupul acestuia pentru a distruge mormântul, informează BBC News.

Miercuri, osemintele lui Hess au fost exhumate şi incinerate, cenuşa fiind aruncată în mare. Joi, autorităţile din Wunsiedel şi oficialii cimitirului au distrus mormântul.

Operaţiunea a fost însoţită atât de nemulţumirile familiei lui Hess, cât şi de laudele comunităţii evreieşti din Bavaria de Sus şi München.

81 2 jpg jpeg

Locul unde era mormântul fostului adjunct al lui Hitler