Monumentul eroilor germani din Primul Război Mondial din Reșița, vandalizat jpeg

Monumentul eroilor germani din Primul Război Mondial din Reșița, vandalizat

📁 Primul Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 25 noiembrie 2011

Descoperirea a fost făcută chiar în timp ce consulul Germaniei la Timişoara a mers la cimitir pentru a depune o coroană de flori în cinstea eroilor. Cel mai recent furt al hoților de fier vechi a consternat întreaga comunitate din oraş. După 95 de ani, monumentul aviatorilor germani a căzut pradă acestora.

Monumentul este inclus pe lista celor protejate de lege și a fost ridicat încă din Primul Război Mondial, în memoria a doi aviatori prăbuşiţi în apropierea Reşiţei. De altfel, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alţi cinci militari germani, dintre care patru aviatori, au fost înhumaţi la umbra elicei., , Mormântul comun a fost îngrijit de membrii comunităţii germane, mulţi dintre ei cu gândul la victimele din război ale propriilor familii. Este vorba de un simbol al Reşiţei vechi, iar ceea ce s-a întâmplat este incredibil”, spune Erwin Josef Tigla, preşedintele Forumului Democrat German din oraş.

De altfel, descoperirea vandalizării monumentului a fost făcută în timpul unei ceremonii la care a participat Klaus Christian Olasz, consulul Germaniei la Timişoara. Acesta, însoţit de membri ai Forumului German, a mers la cimitir pentru a depune o coroană de flori în cinstea eroilor., , Ştiam de mic copil, de la mama mea etnică germană, ce înseamna acest monument”, a spus reşiţeanul, Mircea Rusnac. „Nu e de mirare că s-a ajuns aici din moment ce cimitirul este nepăzit de ani de zile. Dacă se va reface monumentul, şi va fi tot metalic, există riscul să fie din nou furat”, a mai spus acesta.

Cum s-a ajuns la vandalizare

Cu circa doi ani în urmă de paza cimitirelor se ocupa Poliţia Locală. După restructurări, Primăria nu a mai avut resurse pentru asigurarea acestui serviciu., , Lipsa pazei a generat asemenea problemă”, explică Cornelia Burileanu, de la serviciul Gospodărire Urbană şi Mediu, din cadrul Primăriei Reşiţa. Vestea bună e că administraţia locală a demarat licitaţia publică pentru concesionarea serviciului de pază a cimitirelor, iar monumentul urmează să fie refăcut anul viitor. Poliţia nu a dat, încă, de urma hoţilor., , Avem consemnată plângerea depusă de Forumul German în legătură cu furtul şi vandalizarea monumentului, iar cercetările continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al polițiștilor cărășeni, Ancuţa Cărbunaru. Din păcate, de la momentul constatării şi cel al furtului propriu zis se pare că au trecut mai multe zile, hoţii având timp să şteargă toate urmele.

Sursa:http://www.adevarul.ro