«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din satul Vața, comuna Vedea, județul Argeș jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din satul Vața, comuna Vedea, județul Argeș

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 27 noiembrie 2017

În ziua de sâmbătă, 03.06.2017, s-au împlinit 94 de ani de la sfințirea și inaugurarea monumentului ridicat întru amintirea eternă a fiilor fostei comune Vața, plasa Spineni, județul Olt, eroi căzuți la datorie în anii Primului Război Mondial 1916-1918.

Înființată ca urmare a reformei administrativ - teritoriale, prin aplicarea Legii comunale din 02/14 aprilie 1864 a guvernului condus de Mihail Kogălniceanu, prin unirea comunelor Vața de Sus cu Vața de Jos, comuna Vața avea să facă parte, începând cu anul 1911, din plasa Spineni, județul Olt până în anul 1950 când a fost încorporată de județul Argeș, iar din anul 1968 s-a unit cu cea învecinată, comuna Vedea și este sat aparținător actualmente acesteia.                  

Monumentul, așa cum atestă și inscripția, a fost ridicat la 3 iunie 1923 ”în amintirea morților în Războiul pentru Întregirea neamului 1916-1918 din inițiativa unui comitet local și cu ajutorul tuturor oamenilor de bine”.

Sumele de bani necesare pentru ridicarea acestei opere comemorative s-au strâns din donații. Monumentul, având postamentul din ciment și soclul din piatră de Albești, frumos sculptat, al cărui autor nu îl cunoaștem, are motto-ul ”Mai mult decât viața, noi patria am iubit-o”. Pe plăcile comemorative din marmură albă (pe toate cele 4 părți) sunt înscrise numele și prenumele a 94 de eroi din Primul Război Mondial, la care s-au adăugat și cele ale celor 46 de eroi din cel de-Al Doilea Război Mondial 1941-1945.

Numele acestora sunt înscrise și în monumentala lucrare intitulată ”Cartea Eroilor Argeș 1984” realizată sub coordonarea prof. univ. dr. Petre Popa, publicată de Tipografia Argeșul și apărută la Pitești în același an.

Amplasat în fața localului fostei primării a comunei Vața existent și astăzi, și vis-a-vis de localul fostei școli generale, monumentul are menirea de a aduce de-a pururi aminte generațiilor ce se succed, trecute, prezente și viitoare, faptele de vitejie, spiritul de sacrificiu și eroismul înaintașilor fostei comune Vața, alcătuită din 5 sate: Vața-satul de reședință, de centru, Vețișoara, Chirițești, Ciurești și Bădicea.

Monumentul Eroilor comunei Vata jpg jpeg

Cu sprijinul conducerii locale de atunci, reprezentată de primarul comunei, Stan Florescu, președintele comisiei interimare, Ion Badea, notar-secretarul primăriei și al prefecturii județului Olt, monumentul a fost inaugurat, cu mult fast în prezența reprezentanților autorităților publice locale și a numeroși membrii ai întregii comunități (copii, femei și bătrâni), fiind sfințit de un sobor de preoți cu ocazia prăznuirii ”Înălțării Domnului” când biserica noastră strămoșească creștin-ortodoxă cinstește și pe eroii neamului căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei. De atunci generații după generații de elevi însoțiți de cadre didactice: educatoare, învățători, profesori și directori au venit de Ziua Eroilor în fiecare an la Monument, în fața asistenței, să prezinte, prin poezii și cântece, prinosul de recunoștință pentru străbunicii lor căzuți la datorie. În anul 2010, școala a fost desființată, în localul său rămânând să funcționeze până în prezent doar o grădiniță de copii cu efective la limita legii. Trăim cu speranța că vor venii și vremuri mai bune pentru noi...

Ziua eroilor este prilej de mare bucurie și sărbătoare pentru toată populația comunei, în frunte cu conducerea primăriei comunei Vedea: domnul primar, comandor (rtg.) de aviație Niculae Dochinoiu, domnul viceprimar Costel Vârșescu și consilieri locali.

După slujba religioasă de la biserică, enoriașii care au în familie, bunici și străbunici eroi și nu numai ai celor două biserici: Chirițești și Vețișoara se adună la monument, unde asistă la serviciul religios oficiat în amintirea eroilor de către cei doi preoți parohi Dan-Ion Tudor și Gheorghe Barbu și fac un parastas, împărțind colaci, fructe și dulciuri pentru sufletele celor căzuți pe câmpul de onoare. Astfel fosta comună Vața și-a adus tributul de sânge pe altarul Patriei prin eroii săi morți pe câmpurile de luptă. Fie ca numele lor să rămână veșnic în amintirea și cinstirea generațiilor viitoare.

Autor: Florin-Gabriel Rățoi, prof. gr. I la Școala Gimnazială ”Dumitru Udrescu” Săpata, județul Argeș

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).