«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din cartierul Sălăjan, București / FOTO  jpeg

«Monumentele Marelui Război»: Monumentul eroilor din cartierul Sălăjan, București / FOTO

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 30 august 2017

Monumentul eroilor din cartierul Sălăjan din București este situat pe bulevardul Theodor Pallady, la intersecția cu bulevardul Nicolae Grigorescu.

Statuia reprezintă un soldat în poziție de atac. Soclul monumentului este realizat din beton și placat cu marmură. În partea frontală a soclului este un basorelief de bronz reprezentând o scenă de luptă, iar pe celelalte trei laturi sunt fixate plăci care au înscrise numele eroilor „căzuți pentru democrație și libertatea poporului” (foto jos).

Conform inscripției de pe soclul de bronz, situat deasupra soclului din beton, ”acest monument s-a ridicat prin stăruința primarului Constantin M. Brânzoi”, edil al comunei Dudești-Cioplea în perioada interbelică. Monumentul a fost turnat în bronz la Fabrica V. V. Rășcanu din București, în anul 1932. Lucrarea este înscrisă în Lista monumentelor istorice, având denumirea oficială ”Monumentul eroilor căzuți în primul și al doilea război mondial”.

IMG 20170810 180140 HDR jpg jpeg

IMG 20170810 175915 jpg jpeg

IMG 20170810 180010 jpg jpeg

IMG 20170810 180219 jpg jpeg

IMG 20170810 180232 jpg jpeg

Foto: Ion Alexandru Săvan

Dermengi Erduan 1 jpg jpeg

Dermengi Erduan 2 jpg jpeg

Dermengi Erduan 3 jpg jpeg

Foto: Erduan Dermengi 

Să nu ne uităm EROII! Vă rugăm să fotografiați monumentele dedicate Eroilor din Primul Război Mondial din localitatea Dvs., a părinților sau a bunicilor Dvs. și să ne trimiteți fotografiile însoțite de numele localități în care se afla monumentul (dar și alte date despre monument, dacă dispuneți de ele), iar noi vom publica fotografiile pe site-ul www.historia.ro cu semnătura dumneavoastră. Adresa la care puteți trimite fotografiile este: mail.redactia@historia.ro.

Campania ”Monumentele Marelui Război” este realizată de Redacția revistei „Historia” în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București. Coordonatori: Ciprian Stoleru (redactor la revista Historia) și Marius Diaconescu (conferențiar universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București).