Monument megalitic în vârstă de 5000 de ani descoperit în Israel jpeg

Monument megalitic în vârstă de 5000 de ani descoperit în Israel

📁 Antichitate
Autor: Redacția
🗓️ 18 ianuarie 2016

Un monument de piatră în formă de semilună  a fost identificat în Israel, la nord-vest de Marea Galileii. Structura este impresionantă:aproape 14.000 de metri cubi, cu lungimea de 150 de metri, grosimea de 60 la bază şi înălţimea de 7.

Analiza ceramicii sugerează ca a fost construit undeva în jurul anilor 3050 şi 2650 a.Hr., înaintea piramidelor.

Deşi înainte s-a crezut că reprezenta parte a unui zid urban, se pare totuşi că este vorba despre o structură independentă. Probabil servea la delimitare geografică şi la afirmarea prezenţei unei autorităţi în regiune. Forma de semilună poate ca avea şi o semnificaţie religioasă, întrucât în mitologia mesopotamiană semiluna era simbolul zeului Sin.

La numai o zi de mers de la zidul megalitic se află oraşul Bet Yerah, în traducere ‘casa zeului lunar’), prin urmare monumentul poate că ar fi demarcat o graniţă urbană, dar este prea departe pentru a reprezenta o fortificaţie propriu-zisă. Estimările arată că ar fi fost nevoie de aproximativ 35.000 de zilelucrătoare pentru ridicarea sa. Adică o echipă de 200 de lucrători şi mai mult de 5 luni, lucru dificil de realizat pentru o populaţie care se ocupa în speţă cu agricultura.

La vremea respectivă, Bet Yerah era un oraş mare, cu sistem de fortificaţii şi retea de drumuri, ai cărui locuitori făceau comerţ cu regii timpurii ai Egiptului, după cum o demonstrează artefactele, inclusiv un ulcior cu inscripţii hieroglifice. S-au descoperit de fapt şi alte structuri în zonă, similare monumentului în forma semilunei. Una dintre ele, Rujum el-Hiri, se află pe înălţimile Golanului şi conţine 4 cercuri concentrice cu o piatră uriasă în mijloc, alt monument de piatră, de mai bine de 60.000 de tone, a fost descoperit în apele Mării Galileii.

sursa:Live Science