Moment istoric: Voyager 1 a ieșit din Sistemul Solar! jpeg

Moment istoric: Voyager-1 a ieșit din Sistemul Solar!

📁 Istorie recentă
Autor: Redactia Adevarul
🗓️ 13 septembrie 2013

Sonda spaţială Voyager 1 a devenit primul obiect construit de om care a ieşit în afara sistemului nostru solar. Sonda este atât de departe de Pământ, încât un semnal radio transmis de Voyager ajunge pe Terra abia în 17 ore.

Voyager 1 a fost lansată de agenţia spaţială americană NASA la 5 septembrie 1977 şi a ajuns în apropierea planetelor Saturn şi Jupiter, fiind prima sondă spaţială care a transmis imagini cu sateliţii acestor planete. În anul 2007, Voyager 1 câştiga deja titlul de cel mai îndepărtat obiect construit de oameni din sistemul solar. Acum e la circa 19 miliarde de kilometri de Pământ.

„Am sperat că acest moment important va avea loc încă de la începerea acestui proiect, în urmă cu 40 de ani“, a declarat profesorul Ed Stone, cercetătorul-şef al echipei care se ocupă de Voyager 1. „Din punct de vedere ştiinţific Voyager 1 are o valoare inestimabilă, dar acum vorbim şi despre un moment istoric comparabil cu înconjurul Pământului lui Magellan sau cu aselenizarea lui Armstrong!“, a completat acesta.

Următorul pas semnificativ pentru Voyager 1 nu este aproape. Se va apropia de următoarea stea cel mai devreme peste 40.000 de ani, chiar dacă înaintează cu o viteză de 45 de km/s. Stone a declarat că sonda va orbita centrul galaxiei noastre pentru următoarele miliarde de ani. Atât timp cât instrumentele sondei spaţiale vor fi funcţionale, oamenii de ştiinţă vor colecta noi date despre mediul interstelar.

Voyager 1 este de mărimea unui automobil şi dispune de o antenă cu un diametru de patru metri şi un radio care îi permite să trimită date spre Terra. Aparatul său foto a fost însă dezactivat în 1990, pentru a economisi resursele de energie. Cu ajutorul bateriilor sale, sonda poate să-şi alimenteze instrumentele până în 2020-2025, dacă nu foloseşte comunicaţiile radio. Apoi îşi va continua singură drumul, rătăcind, în spaţiul interstelar.

Dacă va fi găsită de o civilizaţie extraterestră, sonda are câteva mesaje pentru aceasta. Printre dispozitivele de la bordul lor se află un fonograf ce conţine un disc din aur de 12 inci pe care se află sunete şi imagini ce caracterizează cultura terestră, selectate în 1977 de un comitet de experţi coordonat de cunoscutul om de ştiinţă Carl Sagan.