Moartea unui erou  Se împlinesc 24 de ani de când Liviu Cornel Babeş şi a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov jpeg

Moartea unui erou. Se împlinesc 24 de ani de când Liviu Cornel Babeş şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov

📁 Comunismul in România
Autor: Simona Suciu
🗓️ 1 martie 2013

Mâine  va fi comemorat pictorul braşovean care a ars pentru libertate. „Stop Mörder! Braşov=Auschwitz". Acestea au fost ultimele cuvinte ale eroului martir care şi-a dat foc pe pârtia Bradul din Poiana Braşov.

În 1989, Liviu Babeş avea doar 47 de ani, era pictor şi sculptor amator. Bărbatul lucra pe post de maistru electrician la Trustul de Prefabricate Braşov, iar maniera în care şi-a plănuit manifestul i-a uimit pe apropiaţii lui. Pe 2 martie, Liviu Babeş a plecat să schieze în Poiana Braşov, iar după ce a coborât pentru ultimă oară pe pârtie şi-a dat foc în semn de protest la adresa regimului comunist. Cumplitul evenimentul a fost făcut public în presa străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie şi care au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În schimb, în ţară doar românii care ascultau „Europa Liberă" au aflat de sinuciderea lui Liviu Babeş

În anul 1990, cu ocazia primei comemorări, a fost dezvelită, pe Pârtia Bradu, o cruce de fier în memoria lui Liviu Babeş. În 2007 a fost declarat erou naţional. Eroul martir va fi comemorat şi în acest an în Poiana Braşov. Însă cu trecerea timpului, la eveniment iau parte tot mai multe persoane.

Primăria a ridicat un monument în memoria lui Liviu Cornel Babeş. Acesta este o reprezentare a sculpturii ICAR. A fost aleasă această operă tocmai datorită simbolisticii pe care o are:năzuinţa spre libertate şi speranţa unui nou început.

„Nu de puţine ori, am avut parteneri de discuţii atât din România, cât şi din străinătate, care au făcut legătura cu Braşovul prin prisma celui care a fost Liviu Cornel Babeş. Acest lucru îţi trezeşte atât un sentiment de bucurie şi de mândrie, dar totodată şi unul mai puţin plăcut deoarece, din păcate, în România nu există recunoştinţă faţă de eroi şi nu se face nimic pentru memoria acestora. Sper ca prin realizarea acestui monument să le amintim braşovenilor, dar nu numai, că şi România a avut eroii ei care au luptat pentru libertate, iar sacrificiul lor suprem ne-a redat mândria de a fi români, a declarat primarul George Scripcaru.